Συμβιβαστικός προς την αντιπολίτευση ο Ερντογάν

Συμβιβαστικός προς την αντιπολίτευση ο Ερντογάν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν άνοιξε χθες την πόρτα συμβιβασμού με την αντιπολίτευση, προσφερόμενος ακόμη και να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης αν η αντιπολίτευση συμφωνήσει να εντάξει το ζήτημα στις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος. Η άγρια διαπάλη εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και στο δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Γκιουλέν συνεχίστηκε χθες με εισαγγελικές έρευνες στα γραφεία της προσκείμενης στην κυβέρνηση φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ.

Η εισαγγελία ενέταξε τις έρευνες στα γραφεία της οργάνωσης ως τμήμα των ευρύτερων ερευνών για τον εντοπισμό μελών της Αλ Κάιντα και η κυβέρνηση απάντησε, όπως έχει κάνει πολλές φορές ώς τώρα, μεταθέτοντας τον αξιωματικό της αστυνομίας που τέθηκε επικεφαλής των ερευνών.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα σε έξι τουρκικές πόλεις οδήγησαν στη σύλληψη 23 ατόμων. Η οργάνωση ΙΗΗ ανακοίνωσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων είναι μέλος της, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες για σχέση με την τρομοκρατία.

«Αυτή η εκστρατεία λάσπης υποστηρίζεται από ανθρώπους εντός και εκτός Τουρκίας», είπε ο γενικός γραμματέας της ΙΗΗ, Γιασάρ Κουτλουάι, κάνοντας λόγο για «παράλληλες ομάδες που λειτουργούν ως πιόνια του Ισραήλ». Η ΙΗΗ είναι η τουρκική οργάνωση που είχε αποστείλει το καράβι «Μαβί Μαρμαρά» στην αποκλεισμένη Γάζα το 2010. Επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο σκάφος είχε οδηγήσει στον θάνατο εννέα ακτιβιστές της. Πιο πρόσφατα, η ΙΗΗ είναι ο κύριος δίαυλος παροχής τουρκικής βοήθειας προς τους αντάρτες στη Συρία.

Κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Ερντογάν αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στο πρώτο κύμα συλλήψεων υπόπτων για διαφθορά. «Η 17η Δεκεμβρίου είναι μια μαύρη κηλίδα στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Εχει ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες απόπειρες πραξικοπήματος και έχει καταγραφεί ως προδοσία προς το κράτος, τη Δημοκρατία και το έθνος», είπε. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο ζήλος των δικαστών, που πρωτοεκδηλώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με κύμα συλλήψεων, αποτελεί κίνηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, ενόψει των τοπικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

Ως προς την πρόταση του Ερντογάν για συνεννόηση με την αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP, Φαρούκ Λογογλού, τόνισε ότι «βρισκόμαστε όπου βρισκόμασταν κι εχθές. Πρώτα πρέπει η κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση, ώστε να υπάρξει πεδίο εξεύρεσης πιθανής συμφωνίας». Η επίμαχη πρόταση νόμου ορίζει την υπαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που θεωρείται ευθεία απόπειρα της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τις έρευνες γύρω από την κυβερνητική διαφθορά. Αναλυτές εκφράζουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία, παρά την προχθεσινή μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή