Ο Ομπάμα μάχεται κατά επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν

Ο Ομπάμα μάχεται κατά επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν εισέρχονται σε κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δίνει σφοδρή μάχη προκειμένου να μην υποστηρίξουν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας νέες, αυστηρές κυρώσεις προς το Ιράν, δυναμιτίζοντας τις διπλωματικές του προσπάθειες.

Το νομοσχέδιο των κυρώσεων, που στοχεύει στο να απαγορεύσει τελείως τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, έχει την υποστήριξη 59 γερουσιαστών, βρίσκεται δηλαδή σε απόσταση βολής από την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο. Μέχρι στιγμής, 16 Δημοκρατικοί έχουν αψηφήσει τη γραμμή του προέδρου, ενώ οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου φιλοδοξούν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Η διαμάχη ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες προβλέπονται ακόμη δυσκολότερες από αυτές που οδήγησαν στην υπογραφή της εξάμηνης ενδιάμεσης συμφωνίας. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις αν οι ΗΠΑ περάσουν νέες κυρώσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι η ψήφος για νέες κυρώσεις ισοδυναμεί με «πορεία προς τον πόλεμο» και ζητάει από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου να παραδεχθούν ανοικτά ότι υποστηρίζουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι του Ιράν.

Οι υποστηρικτές των κυρώσεων επισημαίνουν ότι η Δύση χρειάζεται το φάσμα νέων κυρώσεων «ως διπλωματική ασφαλιστική δικλίδα» σε περίπτωση που το Ιράν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή οι συνομιλίες αποτύχουν.

Πίσω από τις θέσεις αυτές υπάρχει μια ισχυρή δόση πολιτικών υπολογισμών, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Φιλο-ισραηλινές οργανώσεις όπως η Aipac ασκούν πιέσεις στο Κογκρέσο να σφίξει τον κλοιό γύρω από το Ιράν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, τον Χάρι Ριντ, ο οποίος έως τώρα αρνείται να θέσει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία. Ο Ριντ ισορροπεί ανάμεσα στην καταγεγραμμένη έντονη υποστήριξή του προς το Ισραήλ και στην εξίσου ισχυρή συμμαχία του με τον Λευκό Οίκο. Ο Ριντ δεν θα φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση πριν από την ομιλία του προέδρου Ομπάμα προς το έθνος, στις 28 Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να αναγνωρίζουν πόσο λεπτή θα ήταν η θέση του Ομπάμα αν υποχρεούτο να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο και ακόμη περισσότερο αν το Κογκρέσο ακύρωνε το βέτο αυτό για πρώτη φορά στην ιστορία της προεδρίας Ομπάμα.

Κάποιοι θεωρούν ότι η τύχη του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί από τις ειδήσεις που έρχονται από το Ιράν. Αν οι εφημερίδες γεμίσουν με άρθρα για την ανάκαμψη της ιρανικής οικονομίας και την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών, ο Ριντ μπορεί να πιεστεί να θέσει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία. «Η ιρανική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και τώρα κινείται ανοδικά», είπε ο Μαρκ Ντουμπόβιτς, διευθυντής του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. «Εχει αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς».

Καθώς η διαμάχη οξύνεται, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε πως «αν κάποια μέλη του Κογκρέσου θέλουν να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτική δράση θα πρέπει να είναι ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και να το πουν».

«Νομίζω ότι θα μετανιώσουν που χρησιμοποίησαν τέτοια γλώσσα», είπε ο ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου, Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν. «Ο κακός παίκτης είναι το Ιράν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή