Θανατική ποινή, με αναστολή, για πώληση βρεφών

Θανατική ποινή, με αναστολή, για πώληση βρεφών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σε θανατική ποινή με αναστολή καταδίκασε χθες δικαστήριο της πόλης Ουεϊνάν, την πρώην γυναικολόγο Ζανγκ Σουχσιά, για την πώληση νεογέννητων βρεφών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ζανγκ πούλησε επτά βρέφη, την εποχή που ήταν μαιευτήρας στην επαρχία Σαανχσί. Για κάθε αρσενικό βρέφος, η Ζανγκ εξασφάλιζε 7.700 δολάρια ΗΠΑ, ενώ για κάθε κορίτσι μόλις 3.300. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Ζανγκ έπεισε τους γονείς ότι το βρέφος τους είχε πεθάνει. Από τα επτά νεογνά, που αποδεδειγμένα εμπορεύθηκε η Ζανγκ, το ένα υπέκυψε στις κακουχίες, ενώ ο αποδέκτης μεσάζων το πέταξε στην άκρη του δρόμου. Τα υπόλοιπα έξι παιδιά επεστράφησαν στις βιολογικές τους οικογένειες, μετά τη σύλληψη της Ζανγκ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, που άρχισε τον Αύγουστο, πολλοί Κινέζοι ζητούσαν επίμονα την καταδίκη τη Ζανγκ στην εσχάτη των ποινών.

«Με την ιδιότητά της, ως μέλος του ιατρικού προσωπικού, η κατηγορούμενη Ζανγκ Σουχσιά αξιοποίησε τις ιατρικές της γνώσεις για να κατασκευάσει δήθεν ανίατες ασθένειες και να εμφανίσει ανύπαρκτες σωματικές αναπηρίες των νεογνών, με στόχο να τα εμπορευθεί», αναφέρει η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου.

Ο Κινέζος ποινικολόγος Τανγκ Χονγκσίν εκτιμά ότι η ποινή δείχνει την πρόθεση της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα εγκλήματα κατά των γυναικών και των παιδιών.

«Η κατάληξη της υπόθεσης αποτελεί σαφή προειδοποίηση για παραδειγματισμό άλλων παραβατών», λέει ο κ. Τανγκ.

Η ανακοίνωση της ποινής χθες συνοδεύθηκε, όμως, και από εκδηλώσεις απογοήτευσης, καθώς η θανατική ποινή με αναστολή στην Κίνα μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια δεσμά ή ακόμη και σε 20ετή κάθειρξη, εφόσον ο κρατούμενος επιδείξει άριστη διαγωγή.

Για κάποιους Κινέζους, των οποίων τα παιδιά εξαφανίστηκαν στα δίκτυα του trafficking, η καταδίκη της Ζανγκ δεν προσφέρει λύση στο ενδημικό φαινόμενο της κερδοφορίας από την πώληση βρεφών στην κινεζική ύπαιθρο.

Μάστιγα

Το trafficking αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη Κίνα. Παρά την ουσιαστική απουσία αξιόπιστων στατιστικών, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Voice of America εκτιμά ότι τουλάχιστον 200.000 παιδιά χάνονται κάθε χρόνο, θύματα απαγωγής από κυκλώματα εμπορίας βρεφών.

Τα κυκλώματα αυτά, με τη σειρά τους, εκμεταλλεύονται την αυστηρή κινεζική νομοθεσία «του ενός παιδιού», που πριμοδοτεί έμμεσα τις αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων, αποδεκατίζοντας την κινεζική επαρχία από κορίτσια.

Πριν από πέντε χρόνια, ο αγρότης Γου Χσινγκού και η σύζυγός του έπεσαν θύματα ιδιότυπης ληστείας στην επαρχία Σαανχσί. Αγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του ζευγαριού την ώρα που κοιμούνταν, για να τους ναρκώσουν και να φύγουν με το νεογέννητο αγόρι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή