ΚΟΣΜΟΣ

Τροποποίηση του συντάγματος για έξοδο από την πολιτική κρίση προτείνει ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπ. Γκιουλ

tropopoiisi-toy-syntagmatos-gia-exodo-apo-tin-politiki-krisi-proteinei-o-toyrkos-proedros-amp-gkioyl-2001143

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για να επιλυθεί η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση και πρότεινε αυτή να ξεπεραστεί μέσω μιας διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της τουρκικής βουλής καλώντας τα να συναινέσουν στις προταθείσες τροποποιήσεις του Συντάγματος για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία «συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για τη δικαστική εξουσία, θεωρώ ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με μία σύντομη τροποποίηση που δεν θα ζημιώσει την Τουρκία και ως εκ τούτου, κάλεσα σε συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων», είπε ο Γκιουλ.

Οι αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το Συμβούλιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του και λειτουργεί πολωτικά, δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία ανακρίσεων για πολιτικούς λόγους, και ζητά γι' αυτό να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου.

Η κυβερνητική πρόταση, που διατυπώθηκε σε σχετικό σχέδιο νόμου, βρίσκει όμως αντίθετη την αντιπολίτευση που θεωρεί ότι με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Γκιουλ σημείωσε ότι «αν μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό το θέμα, αυτό θα λύσει όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και να δημιουργήσει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα και θα αποδείξουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να βρουν τη λύση τους στο πλαίσιο του δημοκρατικού συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.