Ο μισός πληθυσμός της Συρίας κινδυνεύει

Ο μισός πληθυσμός της Συρίας κινδυνεύει

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Συρίας, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιοχές όπου υπάρχουν παγιδευμένοι άμαχοι πολίτες εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. «Περίπου 9,3 εκατομμύρια άτομα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια», είπε κατά τη συνδιάσκεψη των δωρητών για τη Συρία στο Κουβέιτ. «Οταν συναντηθήκαμε πριν από ένα χρόνο, τέσσερα εκατομμύρια Σύροι ήθελαν βοήθεια και μόλις ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζουμε μία περιφερειακή κρίση και μία ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η δεύτερη διεθνής ανθρωπιστική συνδιάσκεψη για τη Συρία πραγματοποιήθηκε μία μόλις εβδομάδα πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης 2, που στοχεύουν να δώσουν ένα τέλος στην αιματοχυσία που πλήττει τη χώρα και διοργανώθηκαν με αμερικανική και ρωσική πρωτοβουλία. Στόχος του ανθρωπιστικού αυτού εγχειρήματος είναι η συγκέντρωση 6,5 δισ. δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πολίτες, που συγκλονίζονται από την εμφύλια σύγκρουση.

Εν αναμονή της διάσκεψης της Γενεύης 2, συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ με τον ΥΠΕΞ του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, στη Δαμασκό, όπως ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, SANA. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Ιρανός ΥΠΕΞ σχολίασε ότι η επίσκεψή του «στόχευε στο να διασφαλίσει ότι η Γενεύη 2 θα φέρει τα αποτελέσματα που συμφέρουν τον συριακό λαό». Επίσης, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι θα «εργαζόταν για τον συντονισμό μιας θέσης που θα αποκαθιστούσε την ηρεμία και την ασφάλεια στη Συρία», ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να πολεμήσουν ενάντια στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία που αποτελεί απειλή για όλους.

Τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Μπαν Κι Μουν επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κουβέιτ ότι η παρουσία του Ιράν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γενεύη είναι «αναγκαιότητα». «Στις διαβουλεύσεις μας με τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις που εμπλέκονται στη συριακή κρίση, υπογράμμισα τη σημασία της συμμετοχής του Ιράν», φέρεται να είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ στον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της με την παρουσία του Ιράν στη Γενεύη κατηγορώντας ανοικτά την Τεχεράνη για τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή της προς την κυβέρνηση Ασαντ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι έχει σχολιάσει ότι η Τεχεράνη θα έχει το δικαίωμα να παρευρεθεί μόνο εάν συμφωνήσει με την προοπτική δημιουργίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο Κέρι κατά τη συνδιάσκεψη στο Κουβέιτ, οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 380 εκατ. δολάρια για επιπρόσθετη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Οι συριακές αρχές φέρονται να αποτρέπουν συστηματικά τη μεταφορά τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και βρίσκονται υπό πολιορκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή