Σκεύασμα κατά ακόρεστης πείνας

Σκεύασμα κατά ακόρεστης πείνας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Λίζα Τρέμπλαϊ ακόμα θυμάται τη φρίκη που ένιωσε όταν συνέλαβε την κόρη της Κριστίν να καταβροχθίζει ένα λουκάνικο γεμάτο μυρμήγκια που είχε βρει στα σκουπίδια. Η Κριστίν πάσχει από μία σπάνια γενετική ανωμαλία, που της προκαλεί διαρκή, ακόρεστη πείνα. Αλλοι πάσχοντες από την ίδια διαταραχή, το σύνδρομο Πράντερ-Ουίλι τρώνε ακατάπαυστα μέχρι το στομάχι τους να διαρραγεί και να πεθάνουν. Οπως είναι αναμενόμενο, πολλοί από τους πάσχοντες είναι παχύσαρκοι.

Σήμερα το σύνδρομο ΠράντερΟυίλι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων και φαρμακοβιομηχανιών για έναν απλό λόγο: επειδή μπορεί να φωτίσει τα προβλήματα δημόσιας υγείας που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η παχυσαρκία.

Ηδη ένα φάρμακο που παρασκευάστηκε για τους παχύσαρκους φαίνεται να καταγράφει επιτυχία και στους πάσχοντες από το σύνδρομο. Το σκεύασμα «μπελορανίντ» ενεργεί περιορίζοντας τη σύνθεση λίπους και αυξάνοντας την καύση του. Σε μικρή κλινική δοκιμή σε πάσχοντες από το σύνδρομο, το νέο σκεύασμα περιόρισε τόσο το βάρος όσο και το λίπος του σώματος και κυρίως μείωσε την ακόρεστη πείνα, τη μανία για φαγητό, αναφέρει η Zafgen, η παρασκευάστρια εταιρία.

Βέβαια οι ειδικοί έχουν πολλές αμφιβολίες για τη σχέση του συνδρόμου Πράντερ-Ουίλι και της παχυσαρκίας κυρίως επειδή οι μηχανισμοί και των δύο δεν είναι πλήρως κατανοητοί και πιθανώς να είναι διαφορετικοί.

Μία άλλη εταιρεία, η Ferring Pharmaceuticals, πρόκειται να εκπονήσει κλινική μελέτη με το σκεύασμα «καρμπετοσίν», το οποίο δρα κατά τρόπο όμοιο με αυτό της ωκυτοκίνης. Σύμφωνα με μικρή γαλλική μελέτη, η ορμόνη μπορεί να περιορίζει την όρεξη.

Μία άλλη καινούργια εταιρεία, η Rhythm, πρόκειται να δοκιμάσει ένα πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας το RM-493 προκειμένου να δει τα αποτελέσματα στο σύνδρομο Πράντερ-Ουίλι. Σύμφωνα με την Ενωση Πασχόντων από το σύνδρομο, σήμερα οκτώ χιλιάδες Αμερικανοί υποφέρουν από αυτό. Από τους περισσότερους ασθενείς λείπει ένα τμήμα του χρωμοσώματος 15, ενώ άλλοι διαθέτουν δύο αντίγραφά του. Χαρακτηριστικό των πασχόντων, εκτός από την ακόρεστη, διαρκή πείνα, είναι ο πολύ βραδύς μεταβολισμός και η αυτιστική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από το σύνδρομο Πράντερ-Ουίλι αν και πιστεύουν ότι η ακόρεστη πείνα προκαλείται λόγω δυσλειτουργίας του υποθαλάμου, της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όπως συμβαίνει και με το Αλτσχάιμερ και την υψηλή χοληστερίνη θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα μελετώντας τις βαρύτερες περιπτώσεις ή αυτές που εμφανίζονται νωρίτερα. Οπως και να έχει, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο διαφέρει, εν μέρει τουλάχιστον από τις άλλες μορφές παχυσαρκίας, καθώς στο αίμα των πασχόντων ανιχνεύονται υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης που αυξάνει την όρεξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή