Προειδοποιήσεις Ευρώπης προς Τουρκία για τη Δικαιοσύνη

Προειδοποιήσεις Ευρώπης προς Τουρκία για τη Δικαιοσύνη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία ότι η «πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος απειλεί να αποδυναμώσει ολόκληρο το κράτος» και να θέσει σε κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό στη χώρα απηύθυνε το Συμβούλιο της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο. Τα σχόλια προήλθαν από τον Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εν μέσω νέου κύματος διωγμών ανώτατων εισαγγελέων από την κυβέρνηση και της προσπάθειας του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να ελέγξει πλήρως τη Δικαιοσύνη. «Οι περιορισμοί στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θα αποτελέσουν απειλή για τη λειτουργία της και θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο προς τους δικαστές αλλά και προς το κράτος στο σύνολό του», δήλωσε ο επίτροπος στο γαλλικό πρακτορείο.

Η συνέντευξή του συνέπεσε με τις νέες μεταθέσεις συνολικά είκοσι εισαγγελέων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που διεξήγαγαν τις έρευνες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς. Ταυτόχρονα ήρθησαν οι εντολές προσαγωγής που είχε δώσει ο εισαγγελέας για 41 πρόσωπα στο δεύτερο κύμα προσαγωγών την 25η Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν λόγω άρνησης της αστυνομίας να υλοποιήσει τις εντολές του εισαγγελέα.

«Πιστεύω ότι αν η Τουρκία θέλει να παραμείνει αφοσιωμένη στα διεθνή επίπεδα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι απαραίτητο να ενισχύσει τη δικαστική ανεξαρτησία και αμεροληψία, όχι να την περιορίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νιλς Μουίζνιεκς. «Κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται από ένα πολιτικοποιημένο δικαστικό σώμα θα θεωρείται εξ ορισμού ύποπτη», ανέφερε ο επίτροπος, του οποίου η διεθνής οργάνωση προωθεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Η κατακραυγή για τις πρόσφατες διώξεις του Ερντογάν κατά των δικαστικών λειτουργών έρχεται λίγες μέρες πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Κατά την πρώτη του επίσκεψη μετά την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ερντογάν αναμένεται να δεχθεί επικρίσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή