Νέο πολιτικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Ιταλία

Νέο πολιτικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Ιταλία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ακόμα ένα πολιτικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Ιταλία και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η υπουργός Γεωργίας Νούντσια ντι Τζιρόλαμο, η οποία φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, να προσπαθούσε να παρέμβει στη διαδικασία διορισμού των ανώτερων στελεχών του ιταλικού ΕΣΥ στη Νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη γενέτειρά της, το Μπενεβέντο. Επίσης φαίνεται να διαδραμάτισε ρόλο στην ανάθεση εργολαβιών στα μεγάλα νοσοκομεία πριν αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ο ιταλικός Τύπος δημοσιεύει απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες της 39χρονης υπουργού, μέλους του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, στις οποίες αποκαλύπτει τις προθέσεις της, ενώ σε μία συνομιλία υπεύθυνος κέντρου του ιταλικού ΕΣΥ «ομολογεί» ότι διορίστηκε στη θέση του χάρη στην υποστήριξη της υπουργού. Επίσης, σε εκπομπή του ιταλικού ιδιωτικού καναλιού La7, νοσοκόμοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο Μπενεβέντο δηλώσαν ότι τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με το Δημόσιο μόνο ένας συνεταιρισμός που πρόσκειται στην Κεντροδεξιά και ο οποίος φέρεται να χρηματοδότησε συνέδριο της Φόρτσα Ιτάλια.

Η 39χρονη υπουργός αρνείται τα πάντα λέγοντας ότι πρόκειται περί μηχανορραφίας εις βάρος της και ότι η ίδια δεν εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο καθώς δεν παρενέβη ποτέ προκειμένου να βοηθήσει φίλους ή συγγενείς. Πάντως, τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεν μετέβη στη Βουλή για να ακούσει τις εξηγήσεις της Ντι Τζιρόλαμο.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της υπουργού. Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την πρόταση. Ο σύζυγος της υπουργού, βουλευτής Φραντσέσκο Μπότσια, είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Τέλος, πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ixe καταγράφει μείωση της εμπιστοσύνης των Ιταλών στην κυβέρνηση Λέτα (που δεν ξεπερνά το 21%) ενώ πρώτο σε πρόθεση ψήφου έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οσον αφορά την εμπιστοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα, πρώτος έρχεται ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι (53%), ακολουθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (48%) και μετά ο Λέτα με 35%. Τέταρτος έρχεται ο Μπέπε Γκρίλο με 28% και έπονται ο Αντζελίνο Αλφάνο, επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, με 23%, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει μόλις 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή