Ανοιχτά ζητήματα για τη Συρία

Ανοιχτά ζητήματα για τη Συρία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη απόπειρα διαπραγμάτευσης με στόχο τη λήξη του εμφυλίου της Συρίας, ανοιχτά παραμένουν ζητήματα όπως η παρουσία ή όχι των ανταρτών στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι πιθανότητες ενδεχόμενης συνεννόησης της Δύσης με την κυβέρνηση Ασαντ φαίνεται να έχουν αυξηθεί, αν ευσταθούν οι πληροφορίες περί συνεργασίας δυτικών και συριακών μυστικών υπηρεσιών εναντίον της Αλ Κάιντα, τις οποίες έδωσε στο BBC ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ.

Οι ισορροπίες στον εμφύλιο της Συρίας έχουν αλλάξει με την ισχυρή παρουσία ισλαμιστών της Αλ Κάιντα (Αλ Νούσρα) και του ισλαμικού μετώπου ISIS. «Σε διάστημα μερικών μηνών, η Δύση πέρασε από την εκτόξευση απειλών για άμεση επίθεση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στο να μοιράζεται μαζί του πληροφορίες και ανησυχίες», σημείωσε η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ενώ η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραψε ότι στις συναντήσεις με τις υπηρεσίες του Ασαντ μετείχαν στελέχη των υπηρεσιών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Την επομένη της συνέντευξης του Σύρου υπουργού, οι μεν βρετανικές υπηρεσίες εξέδωσαν κατηγορηματική διάψευση, το δε BBC ανακοίνωσε ότι διασταύρωσε την είδηση από «καλά πληροφορημένες πηγές».

Από τις αρχές του χρόνου, τουλάχιστον χίλια άτομα, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ανταρτικών ομάδων, ενώ παράλληλα ο εμφύλιος ξεφεύγει από τα όρια της χώρας. Χθες, βλήματα προερχόμενα από τη Συρία προσγειώθηκαν στη συνοριακή πόλη Αρσάλ του Λιβάνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό 15. Ηταν ένα από τα πολλά τέτοια πλήγματα σε πόλεις που συνορεύουν με τη Συρία.

Παράλληλα, ο πόλεμος στη Συρία έχει βάλει φωτιά και στη… Νότια Ιταλία, όπου προβλέπεται να γίνει η μεταφόρτωση του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ από δανέζικο σε αμερικανικό σκάφος. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αλβανία, που οδήγησαν σε άρνηση της κυβέρνησης της χώρας να δεχθεί τα χημικά της Συρίας, αποφασίστηκε η καταστροφή τους σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παραμένουν ασαφείς.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι στο μέγιστο επίπεδο και θέλουμε περισσότερη ενημέρωση, ώστε να μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους συμπολίτες μας. Αλλιώς θα υπάρξουν διαδηλώσεις», είπε η δήμαρχος της πόλης Ροζάρνο, Ελιζαμπέτα Τρίποντι. Οι 560 τόνοι χημικών «Α΄ προτεραιότητας» θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό σκάφος «Κέιπ Ρέι» στο εμπορικό λιμάνι Τζόγια Τάουρο στην Καλαβρία. Αξιωματούχοι τονίζουν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει μόλις 48 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιο για την τελική καταστροφή των αποβλήτων σε αποτεφρωτήρα στη Βρετανία ανατέθηκε στη γαλλική εταιρεία Veolia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή