Πέθανε Ιάπων βετεράνος που κρυβόταν στη ζούγκλα 30 χρόνια

Πέθανε Ιάπων βετεράνος που κρυβόταν στη ζούγκλα 30 χρόνια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 ετών ο Χίροο Ονόντα, ο τελευταίος εκ των βετεράνων της Ιαπωνίας που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαν παραμείνει κρυμμένοι στη ζούγκλα των Φιλιππίνων έως το 1974 θεωρώντας ότι ο πόλεμος συνεχιζόταν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, εγκωμίασε τον Ονόντα για την ισχυρή του θέληση για επιβίωση και το αδάμαστο πνεύμα του.

Επί τριάντα χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ο αξιωματικός παρέμεινε στο νησί Λουπάνγκ των Φιλιππίνων, όπου είχε σταλεί το 1944 με ρητή εντολή να μην παραδοθεί ποτέ και να αντισταθεί μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις. Μαζί με τρεις ακόμη στρατιώτες υπάκουε στην εντολή αυτή, αγνοώντας ότι ο πόλεμος είχε λήξει. Ο ιαπωνικός στρατός ενημερώθηκε ότι οι στρατιώτες ήταν ακόμη ζωντανοί μόλις το 1950, όταν ένας από αυτούς αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του, και προσπάθησε να ενημερώσει τους δύο εναπομείναντες στρατιώτες για τη λήξη του πολέμου ρίχνοντας από αεροσκάφος φυλλάδια που έγραφαν ότι η Ιαπωνία είχε ηττηθεί. Οπως οι περισσότεροι Ιάπωνες στρατιώτες, ο Ονόντα και οι σύντροφοί του δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν το γεγονός.

Σημεία ζωής έδωσαν ξανά το 1972 όταν επιτέθηκαν σε στράτευμα των Φιλιππίνων που περνούσε από την περιοχή. Υστερα από πολλές προσπάθειες να τον μεταπείσει η κυβέρνηση, αποφάσισε να στείλει στη ζούγκλα τον πρώην διοικητή του Ονόντα, Γιοσίμι Τανιγκούτσι, ώστε να του δώσει την εντολή να καταθέσει τα όπλα.

Επιστρέφοντας στον πραγματικό κόσμο σε ηλικία 52 ετών, ο βετεράνος είχε δηλώσει ότι δεν θεωρούσε σπατάλη τα τριάντα χρόνια που πέρασαν. «Χωρίς την εμπειρία αυτή, δεν θα είχα τη ζωή μου σήμερα», είχε πει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή