Αλλαγές στις υποκλοπές ζητεί ο Ομπάμα

Αλλαγές στις υποκλοπές ζητεί ο Ομπάμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε σημαντικές ανακοινώσεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, με στόχο, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς του Λος Αντζελες», «όχι να αλλάξει ριζικά τις πρακτικές της NSA, αλλά να καθησυχάσει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών», προέβη χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Καθώς οι άδειες για τις μαζικές παρακολουθήσεις χορηγούνται στην ΝSA από μυστικά δικαστήρια, που αποφασίζουν με βάση μυστικές ερμηνείες του πατριωτικού νόμου, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να παρίστανται στα μυστικά αυτά δικαστήρια και δικηγόροι του Δημοσίου, οι οποίοι να είναι σε θέση να αμφισβητούν ενώπιον της έδρας τα επιχειρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης σε «τερματισμό του προγράμματος συλλογής μεταδεδομένων με την τωρινή μορφή του» και «ένα νέο πρόγραμμα που θα παρέχει τις απαιτούμενες δυνατότητες, χωρίς να παραμένει ο όγκος των μεταδεδομένων στα χέρια της κυβέρνησης». Τεράστιος όγκος μεταδεδομένων (στοιχείων για το ποιος επικοινωνεί με ποιον, πότε, με ποιο τρόπο, τι ώρα και από ποιο σημείο) αποθηκεύονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από την NSA και τους υπεργολάβους της. Σε έναν από τους υπεργολάβους αυτούς δούλευε ο 30χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν, στις αποκαλύψεις του οποίου επεχείρησε χθες να απαντήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι η ζημιά από τη διαρροή θα γίνει αντιληπτή ύστερα από χρόνια.

Βασιζόμενη στα έγγραφα του Σνόουντεν, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» περιέγραψε την Πέμπτη τη συλλογή 194 εκατομμυρίων μηνυμάτων SMS ημερησίως από την NSA, όπως εκτίθεται σε άκρως απόρρητη παρουσίαση με τίτλο «Γραπτά μηνύματα, χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ηλεκτρονική παρακολούθηση κάποιων ξένων ηγετών. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία «μη κατασκοπείας» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού της Αγκελα Μέρκελ, βρίσκονται, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου δεν προσέφερε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που έθιξε η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών την οποία ο ίδιος διόρισε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μεταφέρει την αρμοδιότητα πολλών αποφάσεων στο Κογκρέσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή