Στα δύο η Αίγυπτος με το δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα

Στα δύο η Αίγυπτος με το δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ώρες με αυτοκίνητο από τη βοή και τον συνωστισμό του Καΐρου, και ένα ήσυχο χωριό δεν έχει εξαιρεθεί από τα κύματα πολιτικής αναταραχής που εκπέμπει η αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Με τους κατοίκους του πολιτικά πολωμένους σε μια μειονότητα υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την πλειονότητα που υποστηρίζει το καθεστώς που εκδίωξε την Αδελφότητα από την εξουσία τον περασμένο Ιούλιο, οι εντάσεις όλο και αυξάνονταν πριν από το δημοψήφισμα της περασμένης Τρίτης, το οποίο αφορά το νέο Σύνταγμα. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι συζητήσεις ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού αφορούν δύο ντόπιους άνδρες με πολύ διαφορετική τύχη.

Ο φούρναρης του χωριού –ας τον αποκαλέσουμε κύριο Χ– μόλις είχε βάλει τις τελευταίες πινελιές στο νέο του σπίτι, του οποίου τα μαρμάρινα μπαλκόνια στέκουν επιβλητικά πάνω από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Οποιος αδυνατεί να κατανοήσει το μεγαλείο του σημαντικότερου οικοδομήματος στο χωριό, μπορεί να πάρει μια μικρή ιδέα από την τεράστια πινακίδα που στολίζει την κεντρική είσοδο του σπιτιού. «Παλάτι του Χατζ Χ», αναγράφεται στην πινακίδα, όπου ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί τον τίτλο που αποδίδεται στους τυχερούς πιστούς μουσουλμάνους που κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα. Με μικρότερα γράμματα στην πινακίδα αποτυπώνεται η φράση: «Στο όνομα του Θεού, με τη θέληση του Θεού και δεν υπάρχει αλλαγή ή δύναμη παρά μόνο μέσω του Θεού». Δύο ακόμη αποφθέγματα από το Κοράνι στολίζουν την πινακίδα, ενώ σε κάθε τοίχο που κυκλώνει το σπίτι υπάρχει μια ιερή στροφή από το βιβλίο, δημιουργώντας έναν «προστατευτικό κλοιό».

Η φανταχτερή κατασκευή φαντάζει κάπως εκτός εποχής. Ο Χ είχε ξεκινήσει την οικοδόμησή της όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβερνούσε ακόμη την Αίγυπτο. Ολοι στο χωριό γνωρίζουν πώς κατάφερε να συγκεντρώσει την εντυπωσιακή του περιουσία. Για χρόνια διέθετε μεγάλες ποσότητες από το μερίδιο του κρατικώς επιδοτούμενου αλευριού που δικαιούνταν λόγω του φούρνου στη «μαύρη αγορά», όπου το πουλούσε.

Τις ημέρες πριν από την επανάσταση του 2011, ο φούρναρης ήταν ένας ενθουσιώδης υποστηρικτής του τότε κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά την πτώση του η οικογένειά του υποστήριξε τον τοπικό επιτυχημένο υποψήφιο της Αδελφότητας. Τώρα, ωστόσο, προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε αμφιβολία για την πίστη τους στο κράτος και η οικογένεια τοποθέτησε ένα πανό στο εξωτερικό του υπερπολυτελούς σπιτιού, που δηλώνει «ναι» στο νέο Σύνταγμα.

Η οικογένεια του φούρναρη δεν είναι η μόνη στο χωριό που έχει λάβει τέτοιου είδους μέτρα προστασίας. Ο δημοφιλής κύριος Υ είναι ιδιοκτήτης ενός πολυκαιρισμένου λευκού Peugeot, το οποίο χρησιμοποιεί για να παρέχει υπηρεσίες ταξί. Προς ατυχία του κάποιος φωτογράφισε με το κινητό του ένα παρόμοιο όχημα τον περασμένο Αύγουστο, την ημέρα που οι οργισμένοι υποστηρικτές της Αδελφότητας εισέβαλαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και το έκαψαν ολοσχερώς. Η αστυνομία αναζητεί τον Υ από τότε. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της οικογένειάς του, οι αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν πείθονται και συνεχίζουν να εμφανίζονται στην πόρτα τους απρόσκλητοι και να πραγματοποιούν εφόδους. Για την προσωπική του ασφάλεια, ο Υ εγκατέλειψε το επάγγελμα του ταξιτζή. Κοιμάται σε έναν ελαιώνα στα περίχωρα του χωριού και εμφανίζεται σπάνια στο σπίτι του. Σχολιάζει ότι θα ήθελε να παραδοθεί και να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά φοβάται ότι θα καταλήξει στη φυλακή. Αυτό συνέβη σε πολλούς άλλους κατοίκους που θεωρήθηκαν μέλη της Αδελφότητας. Απελπισμένη η οικογένεια του Υ είχε επίσης τοποθετήσει πανό που διαλαλούν υπερήφανα την υποστήριξή τους προς το νέο Σύνταγμα.

Πίσω στο Κάιρο η κυβέρνηση προσπάθησε, και επέτυχε τελικά, να επιβάλει με ευρεία πλειοψηφία τη θετική ψήφο με πολλούς τρόπους. Με χρηματοδότηση από τα κράτη του Κόλπου, έχουν ασφαλτωθεί και καθαριστεί δρόμοι, έχουν βαφτεί οι ράγες των τρένων και έχει μετριασθεί η ακαταστασία της μετεπαναστατικής αμέλειας. Η ίδια ανυπομονησία αντικατοπτριζόταν και στις προσπάθειες διασφάλισης της θετικής ψήφου μέσω των ΜΜΕ. Οι αστυνομικοί σε μία έξαρση υπερβάλλοντος ζήλου έλαβαν την πρωτοβουλία να συλλάβουν κάποιους αρκετά αδαείς πολίτες που προσπάθησαν την ύστατη στιγμή να κολλήσουν αφίσες ενάντια στη θετική ψήφο. Οι περισσότεροι, ωστόσο, κατηγορούσαν τον ξένο Τύπο ότι είναι άδικος και ότι υπερτονίζει τα αρνητικά αντί να περιγράφει την επιστροφή της Αιγύπτου στη σταθερότητα. Τα μέλη μιας από τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων έστειλαν ένα συνεργείο να βιντεοσκοπήσει την επαναφορά της τάξης και της προόδου. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή