Η συμμετοχή Ιρανών εμπόδιο στις συνομιλίες για Συρία

Η συμμετοχή Ιρανών εμπόδιο στις συνομιλίες για Συρία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Αγωνιώδεις προσπάθειες κατέβαλε χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μια προσπάθεια να ξεπερασθούν οι αμερικανικές ενστάσεις για συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις γύρω από τη συριακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης προειδοποιούσαν χθες ότι ούτε και αυτοί θα μετέβαιναν αύριο στο Μοντρέ της Ελβετίας, εφόσον στο διαπραγματευτικό τραπέζι θα βρίσκονταν και οι Ιρανοί. Ο κ. Μπαν επρόκειτο χθες το βράδυ να ταξιδέψει στην Ελβετία από τη Νέα Υόρκη, όπου προσπαθούσε να μεταπείσει τα διστακτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του για συμμετοχή του Ιράν.

Αμετακίνητη παράμενε, όμως, χθες η Ουάσιγκτον στις θέσεις της, με ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την απόσυρση της πρόσκλησης στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη δεν στηρίζει πλήρως τη συμφωνία του 2012 για μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία. «Η συριακή πλευρά δεν κάνει το παραμικρό για τη γεφύρωση των διαφορών. Αντίθετα, η επιμονή του Ιράν να συνεχίζει την τροφοδοσία του καθεστώτος Ασαντ αποτελεί καίριο πρόσκομμα και παράγοντα όξυνσης της κρίσης», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, που ζήτησε να μη γνωστοποιηθεί η ταυτότητά του, στο πρακτορείο Reuters.

Από τη μεριά του, το Ιράν επιμένει ότι η συμμετοχή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να γίνει άνευ όρων.

Τις θέσεις των Αμερικανών φαίνεται να υιοθετούσαν χθες οι πρεσβευτές Γαλλίας και Βρετανίας στον ΟΗΕ, σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους.

«Για την ώρα, η πρωτοβουλία ανήκει στην Τεχεράνη. Το Ιράν οφείλει να αποδεχθεί τη συμφωνία Γενεύη 1 στο σύνολό της», είπε χθες ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, είπε χθες ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, τον καθησύχασε επανειλημμένα σε συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι το «Ιράν θα διαδραματίσει ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο» στις διπλωματικές προσπάθειες λήξης του συριακού εμφυλίου, που ήδη διάγει τον τρίτο του χρόνο.

Ο κ. Μπαν ελπίζει ότι το Ιράν θα παίξει με τον Ασαντ ρόλο ανάλογο με εκείνο που διαδραμάτισαν ΗΠΑ και Ρωσία στην πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γενεύη. Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν πείσει -κατόπιν πιέσεων- τις ανταρτικές και κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας να συνομιλήσουν.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε χθες ότι ο γενικός γραμματέας ήλθε σε επαφή μαζί του, καθώς και με την αμερικανική αντιπροσωπεία, προτού αποστείλει την πρόσκληση συμμετοχής στο Ιράν. «Ασφαλώς και όλοι είχαν ενημερωθεί», είπε ο κ. Τσούρκιν, εκφράζοντας την απορία του για τη δήθεν έκπληκτη αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε συνοριακό φυλάκιο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, από την έκρηξη δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων, ενώ στην πόλη Ράκα, προσκείμενη στην Αλ Κάιντα ανταρτική ομάδα επέβαλε από χθες πλήρη απαγόρευση μουσικής, αλλά και του καπνίσματος, στα πρότυπα των Αφγανών Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή