ΣYNTOMA (21/1/14)

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλύτερα πηγαίνει» η Βαλερί Τριρβελέρ

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες από τη Χάγη ότι η επίσημη σύντροφός του Βαλερί Τριρβελέρ «πηγαίνει καλύτερα» και ότι «αυτή τη στιγμή αναπαύεται» στην προεδρική κατοικία Λα Λαντέρν, κοντά στο ανάκτορο των Βερσαλλιών. Οταν ρωτήθηκε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αν η Τριρβελέρ παραμένει η πρώτη κυρία της Γαλλίας, ο Ολάντ απάντησε: «Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο». Η 48χρονη σύντροφος του Ολάντ πήρε το Σάββατο το απόγευμα εξιτήριο από το νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ, στο οποίο εισήχθη στις 10 Ιανουαρίου υπό το σοκ των δημοσιευμάτων του περιοδικού Closer που αποκάλυψε τον «μυστικό έρωτα» του Ολάντ με τη 41χρονη ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

Πενήντα Αφρικανοί πρόσφυγες πέρασαν τον φράχτη για Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ. Περίπου 250 αφρικανικής καταγωγής πρόσφυγες επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη που χωρίζει τη μεσογειακή αφρικανική πόλη Μελίγια, που ανήκει στην Ισπανία, από τη γύρω περιοχή του Μαρόκου, και πενήντα εξ αυτών κατάφεραν να περάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Χθες οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να ανεβούν τον φράχτη που έχει ύψος έξι μέτρα και μήκος δέκα χλμ. Σε ένα δεύτερο επεισόδιο χθες, 13 μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Μελίγια διά θαλάσσης. Οταν τους εντόπισε η ακτοφυλακή, πήδηξαν στη θάλασσα και ένας εξ αυτών πνίγηκε.

«Κακή συνήθεια» η μαριχουάνα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι το κάπνισμα της μαριχουάνας είναι μια «κακή συνήθεια», αλλά, όπως ο ίδιος λέει, δεν πιστεύει ότι είναι πιο επικίνδυνη συνήθεια από τη χρήση του αλκοόλ. «Οπως είναι γνωστό, έχω καπνίσει μαριχουάνα ως νέος, και το αντιλαμβάνομαι ως μια παλιά κακή συνήθεια που δεν διαφέρει πολύ από τα τσιγάρα που κάπνιζα ως νεαρός και σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενήλικης ζωής μου», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιοδικό New Yorker. «Δεν νομίζω ότι είναι πιο επικίνδυνη (η μαριχουάνα) από το αλκοόλ», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόταση Ρέντσι για τις εκλογές

ΡΩΜΗ. Την πριμοδότηση του κόμματος που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές προβλέπει η πρόταση του γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος της Ιταλίας. Η πρόταση Ρέντσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», προβλέπει πριμ εδρών για το κόμμα εκείνο -ή για τη συμμαχία κομμάτων- που υπερβαίνει το 35% των ψήφων. Με το πριμ αυτό, το κόμμα ή η συμμαχία που κερδίζει θα μπορεί να εξασφαλίζει «τουλάχιστον ένα 53% των εδρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή