«Πόλεμος» στη Χιλή για τις στολές ομάδας

«Πόλεμος» στη Χιλή για τις στολές ομάδας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πραγματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Χιλή με επίκεντρο τις στολές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που θεωρήθηκαν αντι-ισραηλινές εξαιτίας των ασυνήθιστων συμβόλων που απεικονίζονται στην πίσω πλευρά της μπλούζας. Ειδικότερα, όπως λένε όσοι έχουν γνώση της υπόθεσης, ο αριθμός «Ενα», που υπάρχει στις μπλούζες του ποδοσφαιρικού συλλόγου Palestino του Σαντιάγο, έχει σχηματιστεί κατά τρόπο ώστε να θυμίζει τις παλαιστινιακές περιοχές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας της Χιλής. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Tάιμς του Σαντιάγο», το σχήμα που έχει δοθεί στον αριθμό υποδεικνύει ότι το Ισραήλ ανήκει στους Παλαιστινίους.

«Πώς θα ένιωθαν άραγε οι πολίτες της Χιλής αν μια ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής είχε στα μπλουζάκια της έναν χάρτη που έδειχνε ότι η Χιλή αποτελεί μέρος της Αργεντινής;», διερωτάται ο Σάμι Τελίας στη φιλοϊσραηλινή Revista Shalom, ενώ όπως τονίζει στους «Τάιμς» ο Γκαμπριέλ Ζαλιάσνικ, πρώην πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Χιλής, η τοποθέτηση των συμβόλων αυτών «αποτελεί μια μορφή πολιτικής βίας στο χιλιανό ποδόσφαιρο, κακόγουστη και σοβινιστική».

Στην αντιπαράθεση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες με θέμα τη νέα στολή του ποδοσφαιρικού συλλόγου ενεπλάκη και η ισραηλινή κυβέρνηση εκφράζοντας «έκπληξη και συνάμα ανησυχία» καθώς, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Nacion, «πρόκειται για μια πρόκληση που μοναδικό στόχο έχει να αρνηθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει». Ομως ο αθλητικός σύλλογος Palestino FC μοιάζει να μην κάμπτεται από την έντονη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της ομάδας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, «για εμάς, ελεύθερη Παλαιστίνη θα είναι πάντα η ιστορική Παλαιστίνη». Αλλά και η συνομοσπονδία των Παλαιστινίων που ζουν στη Χιλή εξέφρασε στήριξη στην απόφαση της ομάδας να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σύμβολο για τη στολή των ποδοσφαιριστών, λέγοντας, μάλιστα, ότι ο χάρτης υπάρχει ως σύμβολο στη Χιλή από το 1920.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χιλή ζει η μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα στον κόσμο, εκτός των αραβικών κρατών, καθώς και ότι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ιδρύθηκε από Παλαιστίνιους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή