Οι Βρυξέλλες πιέζουν Ερντογάν για το Κυπριακό

Οι Βρυξέλλες πιέζουν Ερντογάν για το Κυπριακό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια "ζωντανή" συζήτηση στην οποία διατυπώθηκαν συχνά διαφορετικές και αποκλίνουσες θέσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σουλτς είπε ότι οι προσδοκίες της ΕΕ σε ότι αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων έχουν εν μέρει ικανοποιηθεί κι αναγνώρισε ότι τα ζητήματα που απασχόλησαν τους προέδρους των πολιτικών ομάδων ήταν το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο ρόλος της αστυνομίας.

Για το Κυπριακό ο Μ. Σουλτς είπε ότι η εκλογή του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε στηρίξει το σχέδιο Άναν προσφέρει μια ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Για την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Ευρωβουλή είπε ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη αλλά παράλληλα και μια πραγματικότητα στο νησί που σχετίζεται με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Απαντώντας στον Μ. Σουλτς ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν το σύνολο της νήσου στην Ευρωβουλή.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει θετική προσέγγιση την οποία στηρίζει η κυβέρνηση της Άγκυρας. Εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά την ίδια στάση, επιμένοντας ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε "μια ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επ'αυτού".

Στις επικρίσεις που δέχτηκε από ορισμένους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής που ζήτησαν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει με αυτή τη θέση στο πλαίσιο του σχεδίου Άναν, το οποίο όμως οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή