Μεγάλη κλοπή ψηφιακών ταυτοτήτων στη Γερμανία

Μεγάλη κλοπή ψηφιακών ταυτοτήτων στη Γερμανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεκαέξι εκατομμύρια λογαριασμοί e-mail και ψηφιακά προφίλ, μαζί με τα συνθηματικά τους, έχουν πέσει στα χέρια αγνώστων, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφορικής (BSI). Οι γερμανικές Αρχές συνέστησαν στους παθόντες να αλλάξουν αμέσως το συνθηματικό τους και να απαλλάξουν τους υπολογιστές τους από ιούς.

Το bot (πρόγραμμα που παίρνει τον έλεγχο υπολογιστών εν αγνοία των κατόχων τους) φέρεται να έχει «αποικίσει» εκατομμύρια υπολογιστές, ενεργοποιώντας την καταγραφή πληκτρολογίου. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα υποκλέπτει και στέλνει, άγνωστο πού, τα συνθηματικά (passwords) από τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις υπόλοιπες λειτουργίες ψηφιακού προφίλ των χρηστών.

Από χθες το πρωί, η ιστοσελίδα sicherheitstest.bsi.de κατακλύστηκε από χρήστες που επιθυμούσαν να πληροφορηθούν αν ο λογαριασμός τους είναι ή όχι διάτρητος. Δεν έλειψε όμως και ο σκεπτικισμός απέναντι στην υπηρεσία, με τους χρήστες να ζητούν διαβεβαιώσεις ότι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που εισάγουν στην ειδική φόρμα δεν αποθηκεύονται από τις Αρχές.

«Η κλοπή ταυτότητας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του Ιντερνετ», ανέφερε η ανακοίνωση της BSI. «Εγκληματίες κλέβουν τις ψηφιακές ταυτότητες των χρηστών ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για αποστολή e-mail, για αγορές online κ.λπ». Λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών, οι γερμανικές Αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα και από τι είδους εγκληματικό δίκτυο.

Η υπόθεση έρχεται ενώ οι κλυδωνισμοί από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνεχίζονται στη Γερμανία. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χάραλντ Ράνγκε, ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ότι έχει επαρκή στοιχεία προκειμένου να ασκήσει ποινική δίωξη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ενεργεί με απόλυτη ανεξαρτησία», ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή και η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ δεν θα κατασκοπεύουν τους ηγέτες συμμαχικών χωρών δεν ικανοποίησαν τη γερμανική κυβέρνηση. «Επιτρέπεται να κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες οτιδήποτε είναι τεχνολογικά εφικτό;», ρώτησε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Ρέντγκεν μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. «Ο Ομπάμα ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι αυτό συμβαίνει».

Επικρίσεις προς τις μαζικές παρακολουθήσεις της ΝSA διετύπωσε χθες και η οργάνωση Ηuman Rights Watch, κατά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της. «Φανταστείτε να βάλει η κυβέρνηση μια βιντεοκάμερα στο υπνοδωμάτιό σας και να πει “μην ανησυχείτε, τα αποθηκεύουμε σε κρατικό υπολογιστή και δεν θα τα κοιτάξουμε, εκτός αν έχουμε πολύ καλό λόγο”», είπε ο διευθυντής της οργάνωσης, Κένεθ Ροθ. «Αυτό θα σας καθησύχαζε; Φυσικά όχι. Κι όμως, αυτό ακριβώς λέει η αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με την ιδιωτική μας επικοινωνία»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή