Ακρως εθιστικό το κινεζικό Facebook

Ακρως εθιστικό το κινεζικό Facebook

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ημίωρο η Τζένι Ζάο ξεκλειδώνει το iPhone της και συνδέεται στο Ουεϊσίν, τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, για να έρθει σε επαφή με τους φίλους της. «Περνάω στο Ουεϊσίν περίπου έξι ώρες την ημέρα», λέει η 24χρονη γυναίκα. Και συνεχίζει: «Σίγουρα μεγάλο μέρος της ζωής μου σχετίζεται με το Ουεϊσίν».

Το Ουεϊσίν αποδεικνύεται μία εξαιρετικά επιτυχημένη εφαρμογή, ένα εθιστικό εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες των έξυπνων κινητών να ανταλλάσσουν μηνύματα, ειδήσεις, φωτογραφίες, συνδέσμους όπως ακριβώς κάνει το αμερικανικό WhatsApp και το ιαπωνικό Line.

Το Ουεϊσίν έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα προ τριετίας και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 300 εκατ. χρήστες, κερδίζοντας έδαφος πολύ ταχύτερα από άλλες ανάλογες εφαρμογές. Η εφαρμογή διαθέτει πλέον κυρίαρχη θέση στη μεγαλύτερη αγορά έξυπνων τηλεφώνων του κόσμου.

Το Ουεϊσίν είναι δημιουργία του Tencent, του μεγάλου παρόχου ιντερνετικών υπηρεσιών στην Κίνα, μιας εταιρείας γνωστής τόσο για τα συστήματα σύντομων μηνυμάτων όσο και για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που προσφέρει. Εκτός από τις ώρες ευδαιμονίας που προσφέρει η μικρή εφαρμογή στους χρήστες, σύμφωνα με τους αναλυτές θα βοηθήσει στη μεταβολή της παγκόσμιας εικόνας που έχουμε για τις κινεζικές υπηρεσίες. Το Ουεϊσίν, αξίζει να σημειωθεί, δεν αποτελεί αντίγραφο κάποιας υπάρχουσας υπηρεσίας, αλλά ένα αμάλγαμα πολλών διαφορετικών εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι, δηλαδή, εν μέρει Facebook, εν μέρει Instagram και εν μέρει ασύρματος. Οι χρήστες, παραδείγματος χάρη, δεν χρειάζεται να πληκτρολογούν και να στέλνουν σύντομα γραπτά μηνύματα, αλλά μπορούν να τα ηχογραφούν και να τα στέλνουν ως φωνητικά μηνύματα.

Περισσότερο απ’ όλα η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αυτό που ονειρεύεται κάθε στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Ιντερνετ: προκαλεί εθισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή