ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις από ΟΗΕ για κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό

pieseis-apo-oie-gia-koino-anakoinothen-sto-kypriako-2002543

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν τις δυο πλευρές στην Κύπρο να προχωρήσουν σε επίτευξη συμφωνίας «το συντομότερο δυνατόν» στο κοινό ανακοινωθέν, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος, ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των καιρικών συνθηκών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στην «προσπάθεια Νταβούτογλου» να συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την απόρριψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του προτεινόμενου κοινού ανακοινωθέντος από τους Τουρκοκύπριους, καθώς και στην απόρριψη της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κείμενο που πρότειναν οι Ελληνοκύπριοι. Όπως σημειώνεται, ο κ. Ντάουνερ ήταν «προσεκτικός και ήπιος» στην εκτενή αναφορά του και διατύπωσε την άποψη ότι θα επιθυμούσε την υιοθέτηση ενός μεγαλύτερου σε έκταση κειμένου στο κοινό ανακοινωθέν, επειδή, όπως είπε, με μια τέτοια εξέλιξη θα επιλύνονταν αρκετά ζητήματα που αφορούν τον τομέα της διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του.

Επίσης, ο κ. Ντάουνερ μίλησε για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και στην καθυστέρηση έναρξης των προσπαθειών για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Αντιπρόσωποι χωρών μελών του ΣΑ, κυρίως της Βρετανίας και των ΗΠΑ, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ακόμη δεν κατάφεραν οι δυο πλευρές να ξεκινήσουν συνομιλίες και ζήτησαν «εντατικοποίηση προσπαθειών». Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε επικριτικά στη συνάντηση που είχε ο κ. Ντάουνερ με τον κ. Νταβούτογλου στη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ο Κινέζος αντιπρόσωπος ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός από τον κ. Ντάουνερ, τα μέλη του ΣΑ ενημέρωσε και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχαϊμ, για την αποστολή της Δύναμης στο νησί. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΣΑ, ο Ιορδανός προεδρεύων του Σώματος, σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, τόνισε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν το συντομότερο δυνατόν, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών».

 Ο προεδρεύων του ΣΑ για το μήνα Ιανουάριο επεσήμανε επίσης ότι «τα μέλη εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη για την άσκηση των καλών υπηρεσιών στη διαδικασία, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, όπως και για την αποστολή του Αλεξάντερ Ντάουνερ, αλλά και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες».  Τέλος, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα παρουσιαστεί εντός των ημερών.