Στις φλόγες το Κίεβο από τις συγκρούσεις με την αστυνομία

Στις φλόγες το Κίεβο από τις συγκρούσεις με την αστυνομία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί χθες στην Ουκρανία από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ενώ το Κίεβο εξακολουθούσε να φλέγεται από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Μαϊντάν προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη απόπειρα διάλυσης του καταυλισμού τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από την Κυριακή, όταν ομάδες διαδηλωτών με κράνη, ασπίδες, φωτοβολίδες, πέτρες και μολότοφ, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων, εκατοντάδες άτομα έχουν τραυματισθεί. Χθες υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις κλιμάκωσης από την πλευρά της αστυνομίας, με χρήση πλαστικών σφαιρών. Η αστυνομία απομάκρυνε τα οδοφράγματα γύρω από το στάδιο της Δυναμό Κιέβου, αλλά ώς χθες το βράδυ δεν είχε κινηθεί εναντίον της πλατείας Μαϊντάν.

Το κύριο θέατρο των συγκρούσεων ήταν η οδός Χρισέφσκι. «Η ομάδα που βρίσκεται στον πυρήνα των συγκρούσεων από τις 19 Ιανουαρίου είναι ο Δεξιός Τομέας (Πράβιι Σεκτόρ), μια συνομοσπονδία υπερεθνικιστών από διαφορετικές ακροδεξιές οργανώσεις»  έγραψε η εφημερίδα Kyiv Post, περιγράφοντας μια οργάνωση, που λειτουργεί με δομή «σχεδόν στρατιωτική» και η οποία ήταν παρούσα από τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων παρέχοντας ασφάλεια. «Η οργάνωση καλεί όλους όσοι έχουν νόμιμα όπλα να ενωθούν με τους διαδηλωτές, γιατί ανησυχούν για τις επιθέσεις της αστυνομίας» σημειώνει η εφημερίδα, που συνομίλησε με έναν από τους αρχηγούς της, τον 42χρονο Ντμίτρο Γιάρος. Ο Γιάρος είπε ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τους εγκληματίες και την ολιγαρχία και να εγκαθιδρύσει πραγματικά ανεξάρτητο, δωρεάν κράτος πρόνοιας.

Ο σύμβουλος κυβερνητικών βουλευτών, Μιχαήλο Πογκρεμπίνσκι είπε στην εφημερίδα ότι οι ακροδεξιοί προετοιμάζονταν για στιγμές όπως αυτή «όχι μια μέρα, αλλά όλη τους τη ζωή».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ τόνισε ότι η Ουκρανία «δεν θα κατρακυλήσει στο χάος και στην αναρχία». Ο Αζάροφ μετέβη στην Ελβετία προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, αλλά η πρόσκλησή του ανακλήθηκε, ενώ οι μετέχοντες στο φόρουμ της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς Ουκρανούς διαδηλωτές. Η Ουκρανία εκπροσωπήθηκε στο φόρουμ από τον δισεκατομμυριούχο Πέτερ Ποροσένκο, ο οποίος δεν κρύβει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Στο Κίεβο, νέα συνάντηση του επικεφαλής της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς απέβη άκαρπη, αλλά οι επαφές των δύο ανδρών θα συνεχιστούν.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Αστον ζήτησε «άμεσο τερματισμό» της βίας, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τις Αρχές ότι η Κομισιόν θα εξετάσει «πιθανές ενέργειες» σε βάρος των ουκρανικών Αρχών.

Η Ρωσία, αντιθέτως, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την αντιπολίτευση και τη Δύση ως υποκινήτρια των διαδηλώσεων. «Οι νόμιμες αρχές της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο όταν η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και στράφηκε προς τη Μόσχα για χρηματοδότηση και εμπορική συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή