Οι Αργεντίνοι ξεφορτώνονται τα πέσος τους

Οι Αργεντίνοι ξεφορτώνονται τα πέσος τους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, ύστερα από έξι εβδομάδες απουσίας, πραγματοποίησε χθες η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, αποφεύγοντας ωστόσο να θίξει το ακανθώδες θέμα της οικονομίας. Η εξαφάνιση της κ. Κίρχνερ πυροδότησε έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας της, ειδικότερα μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη τον Οκτώβριο για την αφαίρεση θρόμβου κοντά στον εγκέφαλό της. Παρότι ο εκπρόσωπος της προεδρίας επέμενε ότι η πρόεδρος είναι πλέον καλά στην υγεία της, η απουσία πληροφοριών όξυνε τη σεναριολογία. Η κ. Κίρχνερ συνηθίζει, όμως, να εξαφανίζεται από τη δημόσια θέα, σε περιόδους κρίσης. Αυτό είχε πράξει η πρόεδρος και το 2012, μετά το δυστύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας, με 50 νεκρούς, όταν η Κίρχνερ είχε αποφύγει να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Τα ποσοστά δημοτικότητας της προέδρου βρίσκονται στο ναδίρ, με μόλις 27% των ερωτηθέντων Αργεντίνων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πολιτική της και 67% να δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Σε μία προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα, η κ. Κίρχνερ παρουσίασε χθες πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων. Παρά ταύτα, όμως, το αργεντινό εθνικό νόμισμα σημείωσε κάθετη πτώση έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, με επενδυτές και απλούς πολίτες να σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα πέσος τους για να αγοράσουν δολάρια. Η υποχώρηση του εθνικού νομίσματος σημειώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση Κίρχνερ προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές προϊόντων, για να διατηρήσει τα αποθέματα δολαρίων της. Την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία κάθε αγορά μέσω Διαδικτύου από το εξωτερικό θα απαιτεί εφεξής φορολογική ενημερότητα από τον αγοραστή.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έσπασε αυτή την εβδομάδα το φράγμα του 25%, με τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού να δημιουργούν το φάσμα της ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή