Στη Βρετανία μεθαύριο ο ηγέτης του Τζόμπικ

Στη Βρετανία μεθαύριο ο ηγέτης του Τζόμπικ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ισχυρές πολιτικές πιέσεις δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι, ώστε να απαγορεύσει τη μεθαυριανή επίσκεψη του ηγέτη του ακροδεξιού ουγγρικού κόμματος Τζόμπικ στη χώρα. Ο διαβόητος αντισημίτης Γκαμπόρ Βόνα, ο οποίος ζήτησε τη χημική στείρωση καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, πρόκειται να μιλήσει την Κυριακή σε εκδήλωση Ούγγρων μεταναστών, προσκείμενων στο κόμμα του, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Εβραϊκές οργανώσεις της Βρετανίας ζήτησαν από την υπουργό Εσωτερικών να απαγορεύσει την είσοδο του Βόνα στη χώρα, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση της Κυριακής συμπίπτει με την ετήσια επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ακροδεξιού βρετανικού ΒΝΡ, Νικ Γκρίφιν, διέψευσε χθες πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει συναντήσεις με τον Βόνα για σύσταση κοινού μετώπου μεταξύ Τζόμπικ, ΒΝΡ και της ελληνικής Χρυσής Αυγής. Το Τζόμπικ, που διαθέτει 47 έδρες στο Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, παραμένει ενερυθρίαστα φασιστικό και αντισημιτικό κόμμα, με ευθείες ιστορικές αναφορές στο δωσιλογικό καθεστώς Χόρθι και λυσσαλέο ξενοφοβικό μήνυμα.

Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών και σημερινός δημοτικός σύμβουλος του Λονδίνου, Αντριου Ντίνσμορ, απηύθυνε επιστολή στην κ. Μέι, λέγοντας: «Η υπουργός οφείλει να υψώσει το ανάστημά της στο Τζόμπικ και στην πρόθεσή του να ρίξει το δηλητήριό του στους δρόμους του Λονδίνου. Το Τζόμπικ είναι το ισχυρότερο φασιστικό κόμμα στην Ευρώπη, ενώ η εκλογική στήριξη που εξασφαλίζει αποδεικνύει πόσο αποτελεσματικά μεταδίδει το μήνυμα μίσους του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή