Νέα έγγραφα από τον Μπάρθενας «καίνε» το Λαϊκό Κόμμα

Νέα έγγραφα από τον Μπάρθενας «καίνε» το Λαϊκό Κόμμα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η «φωνή από τη φυλακή» χτύπησε εκ νέου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας. Ο έγκλειστος πρώην ταμίας του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, κατέθεσε έγγραφα για τη συμμετοχή του προκατόχου του, Αλβαρο Λαπουέρτα, στη διαχείριση των «μαύρων» ταμείων του κόμματος.

«Χωρίς αμφιβολία, η κίνηση του πρώην υπευθύνου οικονομικών είναι ένα συγκεκαλυμμένο μήνυμα προς το παλιό του κόμμα ότι έχει πολύ περισσότερα ενοχοποιητικά αρχεία και είναι διατεθειμένος να τα δημοσιοποιήσει», ανέφερε η εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Η ρήξη του Μπάρθενας με τους υπευθύνους του Λαϊκού Κόμματος, πέρυσι, οδήγησε τον πρώην ταμία να δώσει στη δημοσιότητα σειρά εγγράφων που τεκμηρίωναν τις μυστικές πληρωμές υπουργών από δωρεές ωφελημένων επιχειρηματιών.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ ο δικαστής Ρουθ απέρριψε πρόσφατα την τρίτη αίτηση αποφυλάκισης του Μπάρθενας, θεωρώντας ότι, πρώτον, είναι ύποπτος φυγής, δεύτερον, είναι ύποπτος καταστροφής ενοχοποιητικών στοιχείων και, τρίτον, δεν συνεργάζεται πλήρως με το δικαστήριο, όπως δείχνει το γεγονός ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζει συμπληρωματικά έγγραφα, τα οποία προηγουμένως απέκρυπτε.

Ο Μπάρθενας ισχυρίζεται πως τα νέα εγγραφα «αποδεικνύουν ότι ο Αλβαρο Λαπουέρτα είχε γνώση και έδωσε την άδειά του για όλες τις πληρωμές των δεύτερων βιβλίων» και τον καλεί να αποκαλύψει τον ρόλο της κομματικής ηγεσίας. «Ελπίζω να επιδείξει ο Λαπουέρτα το ηθικό ανάστημα που πάντα θεωρούσα ότι έχει και να μιλήσει για την πραγματικότητα κάποιων πράξεων, τη μέγιστη ευθύνη των οποίων έχουν οι ανώτατες αρχές, στις οποίες λογοδοτούσε και ο ίδιος ως ταμίας του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1993-2008», έγραψε ο Μπάρθενας.

Κατά την εμφάνισή του ενώπιον του δικαστή Ρουθ τον Νοέμβριο, ο 86χρονος Λαπουέρτα αρνήθηκε να καταθέσει επικαλούμενος «προβλήματα μνήμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή