Αίγυπτος: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις

Αίγυπτος: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις σημερινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αφορμή την τρίτη επέτειο από την λαϊκή εξέγερση η οποία απομάκρυνε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, όπως ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας. Ένα από τα τέσσερα θύματα συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Κάιρο, όπου η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.Η ηγεσία της χώρας και οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011. Ύστερα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους σήμερα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και είχε προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των "Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις".

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές οπαδοί του Μόρσι είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

Η αιγυπτιακή αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινά πυρά για να διαλύσει σήμερα τους περίπου 1.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Ρόιτερς. Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, η αστυνομία χρησιμοποίησε και δακρυγόνα εναντίον πλήθους ακτιβιστών που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταχρίρ για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποστηριζόμενης από τον στρατό μεταβατικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του στρατού και της αστυνομίας καθώς συγκεντρώνονταν στο τέμενος που βρίσκεται στην πλατεία Μουστάφα Μαχμούντ, στη συνοικία Μοχαντισίν, προτού τους απομακρύνει η αστυνομία.

Η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία και συνέλαβε επτά διαδηλωτές, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να κρατήσουν πλακάτ με τη φωτογραφία του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό τον Ιούλιο, αλλά άλλοι διαδηλωτές τους εμπόδισαν να το πράξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή