ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Στους 10 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

kanadas-stoys-10-oi-nekroi-apo-tin-pyrkagia-se-oiko-eygirias-2003218

Είκοσι δύο ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια ενός οίκου ευγηρίας στον Καναδά, μετά την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη. Οι αρχές επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 10, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία του Κεμπέκ, Γκάι Λαπουάντ, δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν υποθέσεις για το χειρότερο πιθανό σενάριο. «Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουμε οποιονδήποτε θάνατο έως ότου έχουμε ανασύρει από τα ερείπια όλους τους νεκρούς», δήλωσε ο Λαπουάντ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του επαρχιακού ιατροδικαστή επιβεβαίωσε ότι έγινε αναγνώριση ενός τρίτου θύματος. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι ταυτότητες δύο νεκρών, ηλικίας 82 και 95 ετών.

Ο Λαπουάντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η φωτιά προκλήθηκε από τσιγάρο που είχε ανάψει παρανόμως στο δωμάτιό του ένας από τους ενοίκους. «Είναι μία από τις θεωρίες που εξετάζουμε», είπε στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να διεξαχθούν πολλές ακόμα έρευνες και παράλληλα να ανακρίνουμε τους αυτόπτες μάρτυρες προκειμένου να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή ακολουθία των γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το βράδυ».

Εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που ερρίφθησαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, ένα παχύ στρώμα πάγου έχει καλύψει τα ερείπια του κτιρίου. Ο Λαπουάντ δήλωσε ότι ο πάγος φτάνει σε ορισμένα σημεία τα 60 εκατοστά πάχους. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να λιώσουμε τον πάγο με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των αγνοουμένων και πιθανώς τραυματιών», είπε.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, υπολογίζεται ότι περίπου 50 με 60 ηλικιωμένοι ζούσαν στον οίκο ευγηρίας.