ΚΟΣΜΟΣ

Ανγκόλα: Μυστήριο καλύπτει επίθεση πειρατών σε δεξαμενόπλοιο ελληνικής ιδιοκτησίας

angkola-mystirio-kalyptei-epithesi-peiraton-se-dexamenoploio-ellinikis-idioktisias-2003303

Η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου το οποίο είχε εξαφανιστεί ενώ έπλεε ανοικτά της Ανγκόλας την 18η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι πειρατές κατέλαβαν το σκάφος αυτό και έκλεψαν ένα μεγάλο μέρος του φορτίου του, αντικρούοντας την διάψευση του Πολεμικού Ναυτικού της Ανγκόλας, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε νωρίτερα πως δεν σημειώθηκε επίθεση.

Η Dynacom Tankers Management Ltd., ιδιοκτήτρια του MT Kerala, ενός δεξαμενόπλοιου υπό σημαία Λιβερίας με χωρητικότητα 75.000 τόνων, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να έλθει σε επαφή με το πλήρωμα του σκάφους, το οποίο ανέφερε πως οι πειρατές το εγκατέλειψαν.

«Πειρατές κατέλαβαν το σκάφος στα ανοικτά της Ανγκόλας και έκλεψαν μια μεγάλη ποσότητα του φορτίου μεταφέροντάς το από πλοίο σε πλοίο. Οι πειρατές έχουν πλέον αποβιβαστεί» από το MT Kerala, ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωσή της.

Δεν παρείχε άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση, ή το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σκάφος, αλλά τόνισε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.

Η εκδοχή της Dynacom για τα γεγονότα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΠΝ της Ανγκόλας, ένας εκπρόσωπος του οποίου νωρίτερα κατηγόρησε τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου ότι διέκοψε επίτηδες τη λειτουργία του εξοπλισμού επικοινωνιών του MT Kerala για να «προσποιηθεί» ότι δέχθηκε επίθεση πειρατών.

Ο πλοίαρχος Αουγκούστο Αλφρέντο, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ανγκόλας, ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο εντοπίστηκε στη Νιγηρία και ότι οι πληροφορίες περί κατάληψής του από πειρατές είναι ψευδείς.

Οι επιθέσεις πειρατών αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο το 2013 στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής. Εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε πειρατεία στα ανοιχτά της Ανγκόλας, μιας χώρας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στην Μαύρη Ήπειρο μετά τη Νιγηρία, θα πρόκειται για το νοτιότερο σημείο όπου έχει καταγραφεί τέτοια επίθεση.