Νόβιτσοκ στον οργανισμό του Ναβάλνι

Νόβιτσοκ στον οργανισμό του Ναβάλνι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iχνη του νευροτοξικού παράγοντα νόβιτσοκ, που αποτελεί ουσία-σήμα κατατεθέν της ρωσικής κυβέρνησης ήδη από τη σοβιετική εποχή, εντοπίστηκαν σε δείγματα αίματος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με νέες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν με την κατάσταση του Ναβάλνι. Απαντώντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι ανακοινώσεις του Βερολίνου είναι ανυπόστατες. 

Ο σκληρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ασθένησε και έπεσε σε κώμα στις 20 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου οι γιατροί τόνισαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφειλόταν σε δηλητηρίαση. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η θεραπεία του θα διαρκέσει πολύ καιρό και δεν είναι βέβαιο ότι η υγεία του θα αποκατασταθεί πλήρως. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Ναβάλνι δείχνουν χωρίς αμφιβολία ότι η ασθένειά του οφείλεται σε νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας νόβιτσοκ, με τον Γερμανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία». 

Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος κάλεσε σε συνάντηση τον Ρώσο πρέσβη και ζήτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι πίσω από το περιστατικό δηλητηρίασης. Η Mόσχα, από την πλευρά της, απαίτησε να της δοθεί ο πλήρης φάκελος με τα ευρήματα των γερμανικών αρχών και κατήγγειλε το Bερολίνο ότι δεν συνεργάζεται επαρκώς στην ανταλλαγή στοιχείων για την υπόθεση. 

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η εν λόγω χημική ουσία, η οποία πυροδοτεί μια αλυσιδωτή πρωτεϊνική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο, ήταν η ίδια που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή