Πιέσεις στις ΗΠΑ για «προεκλογικό εμβόλιο»

Πιέσεις στις ΗΠΑ για «προεκλογικό εμβόλιο»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης

Ανησυχία προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η αποκάλυψη πολλών μέσων ενημέρωσης ότι το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζήτησε από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία ώστε να διαθέσουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το CDC συγκεκριμένα ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές των 50 πολιτειών να κάνουν επειγόντως ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι δομές διανομής δύο πιθανών εμβολίων να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία για την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τρία έγγραφα με ημερομηνία την 27η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, προτεραιότητα θα δοθεί στους επαγγελματίες στον υγειονομικό τομέα, στους άνω των 65 ετών και στις κοινότητες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο κανένα εμβόλιο δεν είναι ακόμη σε στάδιο μαζικής παραγωγής ακόμη. Αρκετά υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών μελετών.

Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ. Αντονι Φάουτσι, έχει δηλώσει ότι κάποιο εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο προτού ολοκληρωθούν οι κλινικοί έλεγχοι εφόσον τα προκαταρτικά αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, αλλά άλλοι επιστήμονες φοβούνται ότι η ανακοίνωση του CDC έχει πολιτικά κίνητρα.

Η επιδημιολόγος Σάσκια Ποπέσκου, που εδρεύει στην Αριζόνα, δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ ανησυχητικό λόγω της πολιτικοποίησης της δημόσιας υγείας και των πιθανών συνεπειών για την ασφάλεια. Δύσκολα μπορεί κανείς να μην το δει αυτό ως πίεση για ένα προεκλογικό εμβόλιο.»

Πηγή: BBC, The New York Times