Ο Τραμπ ζήτησε από ψηφοφόρους του να διπλοψηφίσουν

Ο Τραμπ ζήτησε από ψηφοφόρους του να διπλοψηφίσουν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την Τετάρτη στους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα να ψηφίσουν δύο φορές στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μία μέσω επιστολής και μία από κοντά, για να δουν αν έχει προσμετρηθεί η ψήφος τους.

«Οπότε αφήστε τους να τη στείλουν (την ψήφο) και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV του Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου. «Και αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν» σε εκλογικό κέντρο, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση βεβαίως που όντως μπορέσουν να ξαναψηφίσουν, θα πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για διπλές ψήφους υπέρ του κ. Τραμπ, αφού ως το επί το πλείστον θα αφορά σε οπαδούς του.

Ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, εκτιμώντας ότι υποκινεί στην παραβίαση των νόμων, καθώς είναι παράνομο να ψηφίσει κανείς περισσότερες από μία φορές, και κάλεσαν τους πολίτες να μην ακούσουν τις προτροπές του.

«Είναι παράνομο να ψηφίζει κανείς δύο φορές. Μην ακούτε τον πρόεδρο», τόνισε η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στο Twitter.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επεσήμανε την Τετάρτη ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στη νοθεία, απηχώντας τις δηλώσεις Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη σε νοθεία, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η νοθεία στις εκλογές στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εξάλλου ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές προωθώντας την επιστολική ψήφο.

Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι καινούριο για τις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους επέλεξε τη μέθοδο αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στις φετινές εκλογές αναμένεται αριθμός ρεκόρ επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή