ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 11 εταιρείες για συναλλαγές με το Ιράν

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 11 εταιρείες για συναλλαγές με το Ιράν

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρώσεις σε ακόμη 11 ξένες εταιρείες, οι οποίες φέρεται να διευκόλυναν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και ιρανικών πετροχημικών, κατά παράβαση των αμερικανικών περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι κυρώσεις αφορούν έξι εταιρείες από το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, οι οποίες κατηγορούνται ότι διέθεσαν προς πώληση πετροχημικά προϊόντα από το Ιράν.

Ακόμη πέντε εταιρείες «τιμωρήθηκαν» για εμπλοκή σε συναλλαγές που σχετίζονταν με τη βιομηχανία πετρελαίου της ασιατικής χώρας.

«Οι σημερινές μας ενέργειες επιβεβαιώνουν τη δέσμευση των ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα των οικονομικών πηγών του ιρανικού καθεστώτος» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Τα αμερικανικά μέτρα, μεταξύ άλλων, προβλέπουν το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των παραπάνω εταιρειών στις ΗΠΑ, καθώς και την καθολική απαγόρευση συνδιαλλαγής με Αμερικανούς.

«Το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις πωλήσεις πετροχημικών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την αποσταθεροποίηση της περιοχής» έσπευσε να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσίν.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης κλιμακώθηκε σημαντικά το 2018, μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα του Ιράν. Ακολούθησε η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του ιρανικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή