Προτείνει στους πολίτες διπλή ψήφο ο Τραμπ

Προτείνει στους πολίτες διπλή ψήφο ο Τραμπ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να διπλοψηφίσουν –μία φορά στο εκλογικό τους τμήμα και άλλη μία μέσω επιστολικής ψήφου–, ώστε να ελέγξουν αν έχουν βάση οι υποψίες του για κίνδυνο νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος από τους Δημοκρατικούς.

«Αφήστε τους να στείλουν (μέσω ταχυδρομείου) την ψήφο τους και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν (στο εκλογικό τμήμα). Αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα τους αφήσουν να ξαναψηφίσουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV της Βόρειας Καρολίνας, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική περιοδεία. Πολιτικοί, νομικοί και ακτιβιστές έμειναν έκπληκτοι ακούγοντας τον πρόεδρο της χώρας να προτρέπει πολίτες να διπλοψηφίσουν στο όνομα της ακεραιότητας των εκλογών. Ο γενικός εισαγγελέας της Βόρειας Καρολίνας, Τζος Στάιν (Δημοκρατικός), δήλωσε «αγανακτισμένος», υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ «προτρέπει τους πολίτες να παρανομήσουν στην προσπάθειά του να προκαλέσει χάος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει την αντίθεσή του στη γενικευμένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, υποστηρίζοντας ότι είναι ευάλωτη στη νοθεία, παρότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Στις εκλογές του 2016, που ανέδειξαν πρόεδρο τον Τραμπ, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μέσω ταχυδρομείου. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ έσπευσε να προσφέρει στήριξη στον Τραμπ, συνυπογράφοντας την εκτίμησή του ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στη νοθεία.

Συνεχίζοντας την εκστρατεία του περί «νόμου και τάξης», ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε μνημόνιο με το οποίο απειλεί να αναστείλει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πόλεις όπου, κατά την κρίση του, επικρατεί «ανομία» (Σιάτλ, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Πόρτλαντ). Απάντηση στην προσπάθεια του Τραμπ να αξιοποιήσει προς όφελός του τις φυλετικές ταραχές επιχείρησε να δώσει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Κενόσα, δύο ημέρες μετά τον αντίπαλό του. Στέλνοντας μήνυμα ενότητας, στον αντίποδα της διχαστικής ρητορείας Τραμπ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος συναντήθηκε με την οικογένεια του 29χρονου μαύρου Τζέικομπ Μπλέικ που έμεινε παράλυτος από σφαίρες αστυνομικού, αλλά και με εκπροσώπους των δυνάμεων της τάξης.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες η πρωτοβουλία «Ρεπουμπλικανοί και Ανεξάρτητοι υπέρ του Μπάιντεν», στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 πρώην αξιωματούχοι και πολιτικοί, με επικεφαλής την Κριστίν Τοντ Ουίτμαν, πρώην κυβερνήτρια του Νιου Τζέρσεϊ, Ρεπουμπλικανή. Από την πλευρά της, η διοίκηση του Facebook ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλλει πολιτικές διαφημίσεις την τελευταία εβδομάδα των εκλογών και θα λάβει μέτρα για τον αποκλεισμό μηνυμάτων που παραπληροφορούν τους πολίτες ή τους αποθαρρύνουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέσα σε όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην πρώτη γραμμή και η συζήτηση για την υγεία των δύο προεδρικών υποψηφίων. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί τη φυσική και πνευματική υγεία του αντιπάλου του (υπονοώντας ότι εμφανίζει συμπτώματα άνοιας), βρίσκεται και ο ίδιος σε θέση άμυνας ύστερα από τη δημοσίευση βιβλίου συντάκτη των New York Times, που υποστηρίζει ότι το 2019 υπέστη ελαφρά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία απέκρυψε.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή