ΠΟΥ: Όχι στον «εθνικισμό των εμβολίων»

ΠΟΥ: Όχι στον «εθνικισμό των εμβολίων»

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα εναντίον του «εθνικισμού των εμβολίων» έστειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος κάλεσε τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ άσκησε κριτική στις χώρες, οι οποίες προσπαθούν να διασφαλίσουν τα δικά τους αποθέματα, μέσω διμερών συμφωνιών. «Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κράτη.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνών, παρατηρώντας ότι υπάρχει ένα «καλός αριθμός υποσχόμενων εμβολίων». Ξεκαθάρισε δε, ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν, μόνο εφόσον αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. «Δεν θα δεχθούμε ένα εμβόλιο που είναι μη αποτελεσματικό και μη ασφαλές».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 870.000 ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη, με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες να δίνουν «αγώνα δρόμου» για τον εντοπισμό του πλέον κατάλληλου εμβολίου.

Μέχρι ώρας, πάντως, το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο είναι το ρωσικό «Sputnik V», για το οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο φως», παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις της διεθνούς κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή