ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Συμφωνία Σερβίας – Κοσσόβου για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων

tramp-symfonia-servias-amp-8211-kossovoy-gia-exomalynsi-ton-oikonomikon-scheseon0

Τη συμφωνία Σερβίας – Κοσσόβου για την εξομάλυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη».

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε γνωστή τη συμφωνία των δύο χωρών, 12 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Πρίστινας από το Βελιγράδι.

Παράλληλα, ο κ. Τραμπ γνωστοποίησε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόσθεσε δε, ότι Κόσσοβο και Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

Πρόκειται για βήματα, τα οποία –αν μη τι άλλο- συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων Σερβίας – Κοσσόβου, καθώς και των δύο προαναφερόμενων χωρών με το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βελιγράδι και Πρίστινα είχαν επιβάλλει τα προηγούμενα χρόνια εκατέρωθεν οικονομικά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο των εθνικών ζητημάτων που «χωρίζουν» τις δύο χώρες.

Το Κόσσοβο, το 2008, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, κίνηση η οποία αναγνωρίστηκε από δεκάδες χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, αρκετά κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη σπεύσει να αναγνωρίσουν την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία.