ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: No deal, το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου

Γιούνκερ: No deal, το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω του διαπραγματευτικού αδιεξόδου των δύο πλευρών.

Λονδίνο και Βρυξέλλες ξεκίνησαν σήμερα τον 8ο γύρω επαφών, έχοντας ως στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, η οποία αποτελεί αναγκαίο βήμα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις των δύο πλευρών, η νέα συμφωνία, αν και εφόσον επιτευχθεί, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, είναι σχεδόν αμελητέα, γεγονός το οποίο αυξάνει τις ανησυχίες για ένα no-deal σενάριο.

«Η κατάσταση δεν εξελίσσεται προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση» εκτίμησε ο Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας Principal. «Το no deal είναι το πιο πιθανό σενάριο των διαπραγματεύσεων» έσπευσε να προσθέσει.

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών εστιάζουν στην προσπάθεια του Λονδίνου να ανατρέψει ορισμένα τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης, δηλαδή του deal που ισχύει στις εμπορικές σχέσεις Ην. Βασιλείου – Ε.Ε. για τη μεταβατική περίοδο του 2020. Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η διατήρηση των διατάξεων της προσωρινής συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μελλοντική εμπορική συμφωνία.

«Πιστεύω ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, ένα υποχρεωτικό deal που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μελλοντική σχέση» δήλωσε τη Δευτέρα η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε προειδοποιήσει ότι «αν δεν λυθούν αυτές οι διαφορές έως τις 15 Οκτωβρίου, τότε δεν βλέπουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών».

Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι την 1η Ιανουαρίου του 2021, το εμπόριο Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου θα υπόκειται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επιφέροντας αύξηση του κόστους στις συναλλασσόμενες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, πάντως, η βρετανική κυβέρνηση «δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να συμμετέχεις στην ενιαία αγορά (σ.σ. της Ε.Ε.), χωρίς να συμφωνείς με τους κοινούς κανόνες».