Βίντεο με αυτοκτονία προσπαθεί να αφαιρέσει από την πλατφόρμα του το Tik Tok

Βίντεο με αυτοκτονία προσπαθεί να αφαιρέσει από την πλατφόρμα του το Tik Tok

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok προσπαθεί επί μέρες να κατεβάσει ένα βίντεο που δείχνει έναν άντρα να αυτοκτονεί, ο οποίος είχε μεταδώσει απευθείας την πράξη του τον περασμένο μήνα στο Facebook. Σύμφωνα με το BBC, λίγο μετά την απευθείας μετάδοση της αυτοχειρίας στο Facebook, το βίντεο κοινοποιήθηκε τόσο στο Twitter όσο και στο Instagram, προτού κάνει την εμφάνιση του στη νέα δημοφιλή πλατφόρμα του Tik Tok, η λειτουργία της οποίας ουσιαστικά έγκειται στην κοινοποίηση βίντεο μεταξύ των χρηστών.

Το Tik Tok είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες, με αποτέλεσμα να είναι δεδομένο ότι το ενοχλητικό αυτό υλικό θα θεαθεί από πολλούς εφήβους και πιθανώς ακόμη και από μικρά παιδιά. Ήδη υπάρχουν αναφορές για ανήλικους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι είδαν το βίντεο και εξέφρασαν την έντονη δυσφορία που τους προκάλεσε.

«Τα συστήματα μας εντοπίζουν αυτόματα και σημαδεύουν αυτά τα κλιπ για παραβίαση των πολιτικών μας εναντίον υλικού που δείχνει, εξυμνεί, επαινεί ή προωθεί την αυτοκτονία», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του Tik Tok, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα εκδιώξει από την πλατφόρμα του όσους κοινοποιούν συνεχώς νέα κλιπ, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος εμφάνισης υλικού που μπορεί να καταστεί τραυματικό για τα εφηβικά ή παιδικά μάτια που ενδέχεται να το αντικρύσουν. Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι χρήστες… κρύβουν το βίντεο κάτω από εικόνες με γατάκια ή άλλο «ευχάριστο» υλικό, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό του από τα συστήματα της πλατφόρμας.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το BBC, το Facebook ανακοίνωσε ότι είχε λάβει άμεσα δράση για να αφαιρέσει το βίντεο από την πλατφόρμα του, από την ημέρα κιόλας που μεταδόθηκε. «Αφαιρέσαμε το αυθεντικό βίντεο από το Facebook τον περασμένο μήνα, την ημέρα που μεταδόθηκε, και από τότε, κάνοντας χρήση αυτοματοποιημένης τεχνολογία, αφαιρούμε κάθε νέα ανάρτηση του», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δηλώσεις της στο BBC, μία γυναίκα από τη Σκωτία περιγράφει την τραυματική εμπειρία της 14χρονης κόρης της, η οποία αντίκρισε ξαφνικά το ενοχλητικό βίντεο καθώς χάζευε μουσικά και αστεία βίντεο στο Tik Tok. Όπως αναφέρει, δεν έχει ξαναδεί ποτέ την κόρη της τόσο ταραγμένη, τονίζοντας ότι από τότε κοιμάται με τα φώτα ανοιχτά και δυσκολεύεται να φύγει από το σπίτι, σε σημείο μάλιστα μία μέρα να μην πάει ούτε στο σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή