Υπόθεση Ναβάλνι: Η Γαλλία ανέβαλε τις επαφές με Ρώσους υπουργούς

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Γαλλία ανέβαλε τις επαφές με Ρώσους υπουργούς

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προγραμματισμένες επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας ανέβαλε η γαλλική κυβέρνηση, εν μέσω της διερεύνησης της υπόθεσης δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών και μετά από επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές, το γαλλο-ρωσικό συμβούλιο συνεργασίας αναβλήθηκε» ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η γαλλική αντιπροσωπεία επρόκειτο να ταξιδέψει στη Ρωσία στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο τελικά δεν θα γίνει. Μάλιστα, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του γαλλο-ρωσικού συμβουλίου είναι τελείως στον «αέρα».

«Είναι σοβαρή η κατάσταση. Πρόκειται για έναν ακόμη πολιτικό, ο οποίος δηλητηριάζεται σε ρωσικό έδαφος με ρωσικό στρατιωτικό προϊόν. Επομένως, αυτό που λέμε στους Ρώσους είναι: δώστε μας εξηγήσεις. Θέλουμε εξηγήσεις» είχε προσφάτως δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-ιβ Λεντριάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης κι ένας εκ των σφοδρότερων πολέμιων του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία. Στις 22 Αυγούστου, ο ίδιος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με την νευροτοξική ουσία «νοβιτσόκ», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου «διπλού» πράκτορα, Σεργκέι Λαβρόφ, το 2018 στην Αγγλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. ζήτησε από τη Μόσχα να διεξαγάγει διαφανή και πλήρη έρευνα, ενώ προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή