ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Γαλλία ανέβαλε τις επαφές με Ρώσους υπουργούς

ypothesi-navalni-i-gallia-anevale-tis-epafes-me-rosoys-ypoyrgoys-561070921

Τις προγραμματισμένες επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας ανέβαλε η γαλλική κυβέρνηση, εν μέσω της διερεύνησης της υπόθεσης δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών και μετά από επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές, το γαλλο-ρωσικό συμβούλιο συνεργασίας αναβλήθηκε» ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η γαλλική αντιπροσωπεία επρόκειτο να ταξιδέψει στη Ρωσία στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο τελικά δεν θα γίνει. Μάλιστα, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του γαλλο-ρωσικού συμβουλίου είναι τελείως στον «αέρα».

«Είναι σοβαρή η κατάσταση. Πρόκειται για έναν ακόμη πολιτικό, ο οποίος δηλητηριάζεται σε ρωσικό έδαφος με ρωσικό στρατιωτικό προϊόν. Επομένως, αυτό που λέμε στους Ρώσους είναι: δώστε μας εξηγήσεις. Θέλουμε εξηγήσεις» είχε προσφάτως δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-ιβ Λεντριάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης κι ένας εκ των σφοδρότερων πολέμιων του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία. Στις 22 Αυγούστου, ο ίδιος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με την νευροτοξική ουσία «νοβιτσόκ», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου «διπλού» πράκτορα, Σεργκέι Λαβρόφ, το 2018 στην Αγγλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. ζήτησε από τη Μόσχα να διεξαγάγει διαφανή και πλήρη έρευνα, ενώ προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της χώρας.