Παραδέχεται ότι γνώριζε για τον ιό ο Ντόναλντ Τραμπ

Παραδέχεται ότι γνώριζε για τον ιό ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεθειμένος από τις αποκαλύψεις του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε μεν ότι υποβάθμιζε δημοσίως τον κίνδυνο από την COVID-19, παρότι γνώριζε πόσο φονικός είναι, από τον Φεβρουάριο, αλλά υποστήριξε ότι έπραξε ορθώς, γιατί εκείνο που προείχε ήταν να μην πανικοβληθούν οι πολίτες. «Ο ρόλος μου απαιτεί να ανυψώνω το ηθικό της χώρας. Αγαπώ αυτή τη χώρα και δεν θέλω οι άνθρωποι να φοβούνται», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αρθρογράφος της Washington Post επί σειράν ετών, ο Μπομπ Γούντγουορντ κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση σε νεαρή ηλικία χάρη στις αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που οδήγησε στην πτώση του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Την Τετάρτη διέρρευσαν στη δημοσιότητα παλιότερες ηχογραφημένες συνεντεύξεις του Τραμπ στον Γούντγουορντ, που έγιναν για το υπό έκδοση βιβλίο του δημοσιογράφου, «Οργή». Σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις από την πολιτεία Μίσιγκαν, όπου περιόδευε, ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ για «παράβαση καθήκοντος» και «προδοσία του αμερικανικού λαού σε ζήτημα ζωής και θανάτου». 

Δέκτης σφοδρών επικρίσεων έγινε, ωστόσο, και ο Μπομπ Γούντγουορντ. Οχι μόνο συνεργάτες του Τραμπ, αλλά και πλήθος δημοσιογράφων που δεν διάκεινται φιλικά έναντι του προέδρου, τον κατηγόρησαν ότι όφειλε να δημοσιοποιήσει από την πρώτη στιγμή τις συνομιλίες του και όχι να περιμένει τις παραμονές των εκλογών για να αυξήσει τις πωλήσεις του βιβλίου του. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Αμερικανών επιδημιολόγων στη μάχη κατά της COVID-19, Αντονι Φάουτσι, υποστήριξε ότι ουδέποτε ο Τραμπ παραμόρφωσε τα πραγματικά δεδομένα γύρω από τον ιό.

«Συχνά προσπαθούσε να βεβαιωθεί ότι δεν θα ρίχναμε το ηθικό του κόσμου, αλλά δεν θυμάμαι κανένα περιστατικό όπου υπήρξε σοβαρή παραμόρφωση όσων του είχα πει», δήλωσε στο Fox News. Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Politico υποστηρίζει ότι ένας κορυφαίος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, ο Πολ Αλεξάντερ, ασκούσε πιέσεις στον Φάουτσι όταν επρόκειτο να μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης, επιμένοντας ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο και δεν διαδίδουν μαζικά τον ιό. Εντονες πιέσεις από το περιβάλλον Τραμπ φέρεται να έχει δεχθεί και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μπράιαν Μέρφι. Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο υπουργός Τσαντ Γουλφ του ζήτησε να σταματήσει τις εκθέσεις που αφορούσαν ενδεχόμενες παρεμβάσεις της Ρωσίας και να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την Κίνα και το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή