Συμφωνία Ισραήλ – Μπαχρέιν για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

Συμφωνία Ισραήλ – Μπαχρέιν για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Μπαχρέιν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ηγέτες των δύο ασιατικών κρατών.

«Πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο ανοιχτός διάλογος και οι δεσμοί μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μετεξέλιξη της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά τους, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ίσα μπιν Σαλμαν αλ-Χαλίφα, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- εξέφρασαν τη «βαθιά ευγνωμοσύνη τους» στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος «είναι αφοσιωμένος στην ειρήνη της περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, κατόπιν -και πάλι- μεσολάβησης της Ουάσιγκτον, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις τους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστορική συμφωνία θα επικυρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην οποία θα υπογραφεί η Διακήρυξης Ειρήνης των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, και ύστερα από πρόσκληση του Τραμπ, το «παρών» στην επικείμενη εκδήλωση θα δώσει και ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ, πέραν των διεθνών επιδοκιμασιών, έτυχε και αρνητικών αντιδράσεων, ιδίως ανάμεσα στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, όπως η Τουρκία και η Παλαιστίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή