Γερμανία: Υπέρ του Nord Stream 2 η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μέκλενμουργκ

Γερμανία: Υπέρ του Nord Stream 2 η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μέκλενμουργκ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 ως τιμωρία της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, διαμηνύει η Μανουέλα Σβέσιχ, πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μέκλεμπουργκ-Δυτικής Πομερανίας, στο οποίο καταλήγει ο αγωγός.

Αρκετές χώρες της Δύσης απαιτούν εξηγήσεις από τη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται να δηλητηριάσθηκε με νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ. Χρησιμοποιώντας τον αγωγό ως μοχλό άσκησης πίεσης στη Μόσχα, η γερμανική κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» τον Nord Stream 2 -που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η απόσυρση της στήριξης του Βερολίνου σε ένα project που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά συνιστά την πιο δραστική οικονομική «τιμωρία» σε βάρος της Ρωσίας από την εποχή της πρώην σοβιετικής Ένωσης. 

Η Μανουέλα Σβέσιχ εξέφρασε την αντίθεσή της, σημειώνοντας ότι ο αγωγός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «τιμωρητικό μέσο». Ο αγωγός, σύμφωνα με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Μέκλενμπουργκ-Δυτικής Πομερανίας, «δεν αποτελεί ρωσικό project, δεν εξυπηρετεί μόνο τα ρωσικά συμφέροντα… ο αγωγός της Βαλτικής είναι πάνω από όλα προς το συμφέρον της Γερμανίας και  της Δυτικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

Οι εργασίες για τον Nord Stream 2 οδεύουν σε φάση ολοκλήρωσης, με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού να σχεδιάζεται στις αρχές του 2021, διπλασιάζοντας τη δυναμικότητα του υφιστάμενου Nord Stream 1.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή