Ιαπωνία: Ο Γιοσιχίντε Σούγκα νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος

Ιαπωνία: Ο Γιοσιχίντε Σούγκα νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) της Ιαπωνίας εξελέγη σήμερα ο Γιοσιχίντε Σούγκα, σύμμαχος από καιρό του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.

Ο 71χρονος Σούγκα, ο οποίος υπηρέτησε την ιαπωνική κυβέρνηση από τη θέση του πανίσχυρου γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου σ τη διάρκεια της σχεδόν εννιαετούς θητείας του Άμπε, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την συνταγή του προκατόχου του, τη λεγόμενη Abenomics, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, τις κυβερνητικές δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα ακολουθήσει μια διπλωματική γραμμή που θα επικεντρωθεί στην συμμαχία για την ασφάλεια ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Ο Σούγκα εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία (377 ψήφους) έναντι των δύο αντιπάλων του για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα (89 ψήφοι) και του πρώην υπουργού Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα (68 ψήφοι).

Η εκλογή του στην ηγεσία του LDP ανοίγει τον δρόμο για να διαδεχθεί τον Σίνζο Άμπε στην πρωθυπουργία σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που αναμένεται να γίνει αυτήν την εβδομάδα. Ο Άμπε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία για λόγους υγείας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή