ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητεί έρευνα για βασανιστήρια στη Λευκορωσία

o-oie-zitei-ereyna-gia-vasanistiria-sti-leykorosia-561077965

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με την χρήση βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας αυξάνοντας την πίεση επί των αρχών της χώρας την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά την άγρια καταστολή του.

Παράλληλα, η κατάσταση στην Λευκορωσία θα είναι αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κι ενώ ο κ. Λουκασένκο είναι σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Η απόφαση για την διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης ελήφθη από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου στο πλαίσιο ψηφοφορίας την διενέργεια της οποίας ζήτησε η Βενεζουέλα. Κατά την ψηφοφορία, 25 χώρες ψήφισαν υπέρ, δύο κατά και 20 απείχαν.

Πληροφορίες συνεχίζουν να δείχνουν ότι υπάρχει μη αναγκαία ή υπερβολική χρήση βίας από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Δεδομένου του εύρους και του αριθμού τους, όλες οι καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει να καταγραφούν και να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, με στόχο την προσαγωγή των αυτουργών στην δικαιοσύνη», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κατά την έναρξη της 45ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ