ΗΠΑ: Οι φονικές πυρκαγιές στο επίκεντρο της καμπάνιας Τραμπ-Μπάιντεν

ΗΠΑ: Οι φονικές πυρκαγιές στο επίκεντρο της καμπάνιας Τραμπ-Μπάιντεν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβαίνει στην Καλιφόρνια και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, να επισημαίνει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής για την αύξηση και ένταση ακραίων φαινομένων όπως οι φωτιές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου διεκδικεί δεύτερη θητεία, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με πυροσβέστες και αξιωματούχους της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων στη Βόρεια Καλιφόρνια, έχοντας δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς για τη στάση του μπροστά στις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας. Ο Τραμπ απέδωσε τις πυρκαγιές σε λάθη και κακοδιαχείριση του δασικού πλούτου από τις τοπικές αρχές.

Τη σκυτάλη στην ανταλλαγή φραστικών πυρών πήραν οι Ρεπουμπλικάνοι, κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι δεν επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επρόκειτο να μιλήσει από τη γενέτειρά του, το Ντέλαγουερ, για την απειλή των ακραίων καιρικών φαινομένων που ευθύνεται για τις φωτιές της Δυτικής Ακτής και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το σαρωτικό πέρασμα της φωτιάς σε ‘Ορεγκον, Καλιφόρνια και Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 30 ανθρώπους, ενώ από τον Αύγουστο έχει κάνει στάχτη χιλιάδες κατοικίες, μικρές πόλεις και περισσότερα από 1,6 εκατ. εκτάρια γης.

Ο Τραμπ, που απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, έχει δώσει διαταγή για τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας τόσο για την Καλιφόρνια όσο και το ‘Ορεγκον.

Ο Μπάιντεν έχει συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή στη λίστα των μεγάλων κρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, όπως και την πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 194.000 Αμερικανοί, ωθώντας την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή