Σε νέα καραντίνα μπαίνει το Ισραήλ την Παρασκευή

Σε νέα καραντίνα μπαίνει το Ισραήλ την Παρασκευή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που επανέρχεται σε καθολική καραντίνα, αρχής γενομένης από την Παρασκευή και ώς τις 9 Οκτωβρίου, καθώς η καμπύλη διάδοσης στη χώρα είναι η χειρότερη στον κόσμο, μετά το Μπαχρέιν. Στη Γαλλία, οι κλίνες νοσηλείας πασχόντων από κορωνοϊό στην περιοχή της Μασσαλίας εξαντλήθηκαν, ενώ η Αυστρία, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Κουρτς, βρίσκεται κοντά σε ένα δεύτερο κύμα. 

Αντιθέτως, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Ιταλία, όπου τα σχολεία άνοιξαν χθες για πρώτη φορά μετά έξι μήνες. Το βήμα έγινε αφότου η κυβέρνηση διένειμε 94 εκατ. μάσκες και 400.000 λίτρα αντισηπτικού και καθιέρωσε μικρότερο μέγεθος τάξεων – χωρίς, ωστόσο, να έχει εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών και αιθουσών, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να γίνονται μαθήματα σε γυμναστήρια, ενώ σε άλλες το άνοιγμα να μένει «στα χαρτιά», εν αναμονή εκπαιδευτικών. Οι κανόνες στα ιταλικά σχολεία προβλέπουν χρήση μάσκας από τους μαθητές και τις μαθήτριες στα διαλείμματα και σε όλες τις μετακινήσεις εντός του σχολείου, εκτός από την ώρα που κάθονται στο θρανίο τους. Η σφοδρότητα της επιδημίας την άνοιξη είχε κατατάξει την Ιταλία στις λιγοστές χώρες όπου τα σχολεία δεν άνοιξαν καθόλου πριν από τις θερινές διακοπές.  

Στο Ισραήλ, το νέο lockdown προκάλεσε ενδοκυβερνητικές εντάσεις, καθώς οι υπουργοί Οικονομίας και Τουρισμού διαφώνησαν με το νέο «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, που προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 1,8 δισ. δολ. Κάθε μη απαραίτητη δραστηριότητα προβλέπεται να κλείσει για τρεις εβδομάδες, ενώ η ακτίνα μετακίνησης των πολιτών θα είναι τα 500 μέτρα γύρω από την κατοικία τους, εκτός αν συντρέχει ιατρικός ή επαγγελματικός λόγος. Το γεγονός ότι η απαγόρευση μετακινήσεων συμπίπτει με την εορταστική περίοδο του εβραϊκού νέου έτους έχει εντείνει τις αντιδράσεις, καθώς η απαγόρευση των μετακινήσεων θα υποχρεώσει πολλούς ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, να περάσουν τη σημαντικότερη εορταστική περίοδο του χρόνου μόνοι. 

Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων, που κάποιες ημέρες την περασμένη εβδομάδα έφθαναν τις 4.000 ημερησίως, καταγράφονται στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων και σε εκείνες των Αράβων του Ισραήλ. Ισραηλινοί σχολιαστές κατανοούν την ανάγκη να αποτραπούν οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις στις κοινότητες των υπερορθόδοξων, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, που έφθασαν μέχρι την παραίτηση του υπερορθόδοξου υπουργού Εργασίας (πρώην Υγείας) Γιαακόβ Λίτσμαν, αλλά διαφωνούν με την επιβολή του μέτρου σε όλη τη χώρα. «Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις, οι υγειονομικές αρχές μας είπαν ότι κάποια νοσοκομεία πλησιάζουν στο κόκκινο», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι αναμένεται αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμους τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή