Η πρώτη selfie του Ναβάλνι από το νοσοκομείο

Η πρώτη selfie του Ναβάλνι από το νοσοκομείο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Φωτογραφία του στο κρεβάτι του νοσοκομείου Σαριτέ του Βερολίνου δημοσίευσε χθες ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, έχοντας ξυπνήσει από το κώμα, λίγες εβδομάδες μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξίνη της κατηγορίας νόβιτσοκ. Η φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του Ναβάλνι στο Instagram, εμφανίζει τον ακτιβιστή κατά της διαφθοράς περιστοιχισμένο από μέλη της οικογένειάς του και στελέχη του ιατρικού προσωπικού. 

Στο πρώτο μήνυμά του μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο, ο Ναβάλνι αναφέρει ότι αναπνέει πια χωρίς τη βοήθεια αναπνευστικής συσκευής. «Γεια σας, εδώ Ναβάλνι. Μου λείπετε. Ακόμη δεν μπορώ να κουνηθώ πολύ, αλλά χθες μπόρεσα να αναπνεύσω μόνος μου για μία ολόκληρη ημέρα. Ολομόναχος, χωρίς ούτε μία βαλβίδα στον λαιμό μου. Μου άρεσε πάρα πολύ. Μια εμπειρία που πολλοί υποτιμούν. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα», έγραψε ο Ρώσος ακτιβιστής στη λεζάντα της φωτογραφίας του.

Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημική νευροτοξίνη της σοβιετικής εποχής, τύπου νόβιτσοκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης και κατόπιν αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το νοσοκομείο του Βερολίνου. Ερωτήματα παραμένουν για ενδεχόμενη εμπλοκή ρωσικών κρατικών υπηρεσιών στην απόπειρα δολοφονίας του ακτιβιστή και πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Πούτιν. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να επιστρέψει τα συντομότερο δυνατόν στη Ρωσία, αφού λάβει εξιτήριο από το γερμανικό νοσοκομείο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του, Κίρα Γιάρμις. «Καμία άλλη εναλλακτική λύση δεν εξετάστηκε», έγραψε η Γιάρμις σε μήνυμά της προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας με προορισμό τη Μόσχα, προτού καταρρεύσει στον διάδρομο του αεροσκάφους, το οποίο πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ, σε νοσοκομείο της οποίας νοσηλεύθηκε αρχικά ο Ρώσος ακτιβιστής. Υστερα από εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της οικογένειάς του, μετήχθη αεροπορικώς στη Γερμανία, για να εισαχθεί στο νοσοκομείο Σαριτέ. Εκεί, παρέμεινε σε τεχνητό κώμα για περίπου τρεις εβδομάδες, για να επανακτήσει τις αισθήσεις του το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι ο Ναβάλνι μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι και να κάνει λίγα βήματα στο δωμάτιό του.

Η δολοφονική απόπειρα κατά του επικριτή του Κρεμλίνου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ενώ τη χρήση νευροτοξίνης νόβιτσοκ επιβεβαίωσαν –πέρα από το νοσοκομείο Σαριτέ– και εργαστήρια σε Γαλλία και Σουηδία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή