ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Αξιωματούχος διαψεύδει απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ

Τουρκικά ΜΜΕ: Αξιωματούχος διαψεύδει απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ

Τα τουρκικά μέσα επικαλέστηκαν την Τετάρτη έναν αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος διαψεύδει τις δηλώσεις ενός Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να εδραιώσει την παρουσία της σε μία βάση στην Κρήτη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει στο Ιντσιρλίκ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ρον Τζόνσον, ο οποίος ηγείται μίας υποεπιτροπής της Γερουσίας για τις εξωτερικές σχέσεις με την Ευρώπη, μιλώντας στην εφημερίδα Washington Examiner την περασμένη Παρασκευή. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής έκανε λόγο για «ενοχλητική» εξωτερική πολιτική από πλευράς του Ερντογάν, η οποία έχει ωθήσει την Αμερική να κινηθεί προς την εφαρμογή σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των δυνάμεων της στην περιοχή.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία μας και τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική μετατόπιση, όμως νομίζω, ότι από αμυντική σκοπιά, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα της κατάστασης και ότι ο δρόμος στον οποίο έχει μπει ο Ερντογάν δεν είναι καλός», είχε δηλώσει ο γερουσιαστής.

«Είναι πολύ ανησυχητικό και αυτός είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στη βάση της Σούδας, καθώς η παρουσία μας στην Τουρκία, ειλικρινά, είναι ξεκάθαρο ότι απειλείται», είχε επίσης δηλώσει ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν.

Απαντώντας στα συγκεκριμένα σχόλια την Τρίτη, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu παρέπεμψε στα λεγόμενα του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, συνταγματάρχη Τόμας Κάμπελ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν κανένα πλάνο να δώσουν τέλος στην παρουσία τους στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ».  

«Οι ΗΠΑ επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για δεκαετίες, κάτι που αιτείται η ίδια η τουρκική κυβέρνηση, και η συνεχιζόμενη παρουσία μας εκεί είναι δείγμα της τρέχουσας ισχυρής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας», δήλωσε ο συνταγματάρχης σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο αναφέρει ότι ήρθε σε επικοινωνία μαζί του μέσω email.