ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Δεν τέθηκε θέμα προμήθειας της Λευκορωσίας με νέα όπλα

kremlino-den-tethike-thema-promitheias-tis-leykorosias-me-nea-opla-561081205

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, να προμηθεύσει τη Λευκορωσία με νέα όπλα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Ζήτησα επίσης από τον Ρώσο πρόεδρο μερικούς νέους τύπους εξοπλισμών. Του είπα, ότι όταν θα έλθετε, θα δούμε, τι μας χρειάζεται και ποιους τομείς πρέπει να ενισχύσουμε πράγματι, στο πλαίσιο του Συμμαχικού κράτους. Μπορούμε να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό τον έλεγχο μας όχι μόνο στη Λευκορωσία αλλά επίσης και κατά μήκος των συνόρων μας» δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία, οι οποίες αυτή τη στιγμή συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία που θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πρέπει να σχεδιάσουν περισσότερες παρόμοιες ασκήσεις.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας επανέλαβε ότι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θέλει να διοργανώσει μια Εθνική λαϊκή συνέλευση, η οποία θα πρέπει να «παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και συνταγματικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι «οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ό,τι αποφασίσουμε αυτό θα γίνει», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο προέβη στις δηλώσεις αυτές δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Λευκορωσία δάνειο 1,5 δις. ευρώ.

Κρεμλίνο: Δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο στις συνομιλίες που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έθεσε ζήτημα προμήθειας της Λευκορωσίας με νέα όπλα.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν ζήτησε ο Λουκασένκο από τον πρόεδρο Πούτιν να προμηθεύσει τη χώρα του με νέα όπλα, ο Πεσκόφ είπε: «Όχι. Με τον τρόπο που διατυπώσατε το ερώτημα, όχι»

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι βασικά στις συνομιλίες των δύο ηγετών συζητήθηκε η συνεργασία στο πλαίσιο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, προσθέτοντας ότι αυτό «εντάσσεται περίφημα γενικά» στην ρητορική που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών

Νωρίτερα ο Λουκασένκο είχε δηλώσει κατά την συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ότι ζήτησε από τον Πούτιν να συμβάλλει στο να προμηθευθεί η Λευκορωσία νέους τύπους εξοπλισμών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters