Ε.Ε: Συμφωνία για την αγορά 300 εκατ. εμβολίων Covid-19

Ε.Ε: Συμφωνία για την αγορά 300 εκατ. εμβολίων Covid-19

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη συμφωνία, τη δεύτερη κατά σειρά, προχώρησαν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια εμβολίων αντιμετώπισης του Covid-19, την ώρα που οι χώρες ανά τον κόσμο επιδίδονται σε κούρσα για την εξασφάλιση του πολύτιμου εμβολίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση πιθανού εμβολίου από τις Sanofi και GSK. Η γαλλική και βρετανική φαρμακευτική έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την παρασκευή εμβολίου ανασυνδυασμένης πρωτεϊνης, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλίσουν έγκριση την επόμενη χρονιά. Sanofi και GSK θα προμηθεύσουν την Ε.Ε. με έως και 300 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου, σύμφωνα με ανάρτηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη, στο Twitter.

Με τη σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνεται η ανακοίνωση της 31ης Ιουλίου από τις δύο εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνάψει παρόμοια συμφωνία με την AstraZeneca για τη χορήγηση έως και 400 εκατ. δόσεων εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε αντάλλαγμα του δικαιώματος για τις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μέρος του αρχικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ενώ οι δόσεις θα αγορασθούν από τις χώρες της Ε.Ε.

Sanofi και GSK έχουν συνάψει παρόμοια συμφωνία 2,1 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για 100 εκατ. δόσεις εμβολίων και με το δικαίωμα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης για την αγορά 500 εκατ. δόσεων επιπλέον. Οι φαρμακευτικές έχουν συμφωνία και με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια 60 εκατ. δόσεων. 

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή