Απαγορευμένο το TikΤok έως 12/11 στις ΗΠΑ

Απαγορευμένο το TikΤok έως 12/11 στις ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από αύριο απαγορεύουν οι ΗΠΑ τη χρήση της κινεζικής εφαρμογής WeChat, όπως και του TikΤok, που ανήκει στην ίδια εταιρεία, έως τις 12 Νοεμβρίου, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ουσιαστικά, θα είναι αδύνατο από αύριο στους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή, ενώ οι συνήθως ανήλικοι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας θα πρέπει, έως τις αρχές του μεθεπόμενου μήνα, να αναζητήσουν άλλο φόρουμ για τα σύντομα βιντεάκια τους.  Είχε προηγηθεί, πάντως, ένα «παράθυρο» από τον υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, ο οποίος δήλωσε νωρίς χθες στο Fox Business News ότι ίσως να είναι δυνατή η πρόσβαση στην εφαρμογή, εφόσον τηρηθούν κάποιες δικλίδες ασφαλείας.

«Με προεδρικό διάταγμα έχουμε αναλάβει σημαντική δράση για την καταπολέμηση της κακόβουλης συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών από την Κίνα, προωθώντας ταυτόχρονα τις εθνικές μας αξίες, τους δημοκρατικούς κανόνες και την επιθετική εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας και των ρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Ρος. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχίες ότι η κινεζική εταιρεία που κατέχει το TikTok, η ByteDance Ltd., θα διατηρήσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα των 100 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας στις ΗΠΑ, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το διάταγμα δεν απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στο WeChat εκτός των ΗΠΑ, κάτι που θα αποδειχθεί θετικό για εταιρείες όπως η Walmart και η Starbucks, οι οποίες χρησιμοποιούν τα ενσωματωμένα προγράμματα μικρο-εφαρμογών του WeChat για να διευκολύνουν τις συναλλαγές και να επικοινωνούν με καταναλωτές στην Κίνα. Το διάταγμα δεν απαγορεύει ούτε τις συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις της Tencent Holdings, στην οποία ανήκει το WeChat, συμπεριλαμβανόμενων των διαδικτυακών λειτουργιών στοιχηματισμού, ούτε απαγορεύει στην Apple, την Google ή άλλες εταιρείες να προσφέρουν τις εφαρμογές TikTok ή WeChat από σημεία εκτός των ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις έρχονται ως συνέχεια μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων που εξέδωσε ο Τραμπ στις 6 Αυγούστου, οι οποίες έδιναν στο υπουργείο Εμπορίου 45 ημέρες για να αποφασίσει ποιες συναλλαγές θα απαγορεύσει από τις εφαρμογές για τις οποίες ο ίδιος θεώρησε ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή