ΕΜΒΟΛΙΟ

Διαφάνεια στις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές

diafaneia-stis-en-exelixei-klinikes-dokimes-561084772

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H έκκληση του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν, προς τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια για τον κορωνοϊό, να δώσουν στη δημοσιότητα τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών εισακούσθηκε χθες, με τις Moderna και Pfizer να δημοσιεύουν στοιχεία για τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές. Πρόκειται για σπάνια ενέργεια, καθώς οι εταιρείες συνήθως προχωρούν στις δοκιμές με μυστικότητα και δημοσιεύουν στοιχεία αφού αυτές ολοκληρωθούν.

Η δημοσίευση έχει στόχο να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η επανειλημμένη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι θα υπάρξει εμβόλιο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. To ερευνητικό πρωτόκολλο της Moderna, που καταλαμβάνει 135 σελίδες, φαίνεται να διαψεύδει τις προσδοκίες του Αμερικανού προέδρου, καθώς αναφέρει ότι η πρώτη ανάλυση των δεδομένων των ερευνών θα γίνει τον Δεκέμβριο. Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν με την ανάλυση αυτή επαρκή δεδομένα ώστε να προσδιορισθεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και η τελική ανάλυση ίσως γίνει την άνοιξη. 

Το σχέδιο της Pfizer δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει κάνει στο παρελθόν αναφορά στον μήνα Οκτώβριο. «Θέλω να αναγνωρίσω ότι έγινε ένα καλό», είπε ο καθηγητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης BMJ, Πίτερ Ντόσι, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει ματαίως από τις δύο εταιρείες να δημοσιεύσουν τα ερευνητικά πρωτόκολλα. «Για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές που δεν σχετίζονται με τις δοκιμές να σχηματίσουν τη δική τους ανεξάρτητη άποψη για τον σχεδιασμό των δοκιμών αυτών», είπε. 

O Τραμπ έχει κατηγορήσει τον Μπάιντεν για «ρητορική κατά των εμβολίων», ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος επιμένει ότι αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων θα ακούσει τους επιστήμονες, όχι τον πρόεδρο. Πριν δημοσιευθούν τα ερευνητικά πρωτόκολλα, που φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, ο Μπάιντεν κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο για καλλιέργεια υπερβολικών ελπίδων. «Η ιδέα ότι έρχεται το εμβόλιο και ότι αύριο όλα θα είναι καλά, απλώς δεν είναι ορθολογική», είπε.