ΗΠΑ

Εφυγε από τη ζώη η εμβληματική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ

efyge-apo-ti-zoi-i-emvlimatiki-dikastis-royth-mpeinter-gkinsmpoyrgk-561085042

Εφυγε την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα.

Η Γκίνσμπουργκ κατέληξε μετά από επιπλοκές του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αποχώρησή της από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

Παράλληλα, με τον θάνατό της, εκτιμάται πως παρουσιάζεται στον Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος εως ότου διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Γεννημένη το 1933, η μικρόσωμη Γκίνσμπουργκ πήγε να σπουδάσει νομική στο Χάρβαρντ τη δεκαετία του 1950, μια από τις μόλις εννιά φοιτήτριες ανάμεσα σε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες. Οι διακρίσεις που αντιμετώπισε την ώθησαν να μετεγγραφεί στη σχολή νομικής του πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου αργότερα θα δούλευε ως ερευνήτρια και επικεφαλής τμήματος. Παρά τα πολλά προσόντα της, δυσκολεύτηκε πολύ να βρει δουλειά σε δικηγορικό γραφείο και κατέληξε να αναλάβει θέση καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρζι.

Τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε για την ACLU και είχε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του προγράμματος για τα δικαιώματα των γυναικών στην οργάνωση αυτή υπεράσπισης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Αφότου κατέλαβε την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν είχε απουσιάσει από καμία ακροαματική διαδικασία έως ότου διαγνώστηκε πως έπασχε από καρκίνο.

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στην «εξαιρετική ζωή» της εκλιπούσας δικαστή, αφού ενημερώθηκε από δημοσιογράφους, ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη Μινεσότα, για τον θάνατό της.

«Πέθανε; Δεν ήμουν ενήμερος. Έζησε εξαιρετική ζωή», ήταν «μια καταπληκτική γυναίκα», ήταν η αντίδραση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που έμαθε την είδηση καθώς αποχωρούσε από προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Μπεμίτζι, μερικά λεπτά προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως του προκάλεσε «θλίψη» το νέο, εξέδωσε λίγο αργότερα επίσημη ανακοίνωση για την απότιση φόρου τιμής στη δικαστικό η οποία υπηρέτησε στον θεσμό-κλειδί για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, χωρίς να αποκαλύψει πότε υπολογίζει να ονομάσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια για να αναλάβει τη θέση που άφησε κενή.